ЄСПЛ почав слухання справи України проти Росії по анексії Криму

У Великій палаті Європейського суду з прав людини сьогодні, 11 вересня, почалися слухання справи “Україна проти Росії” щодо порушення прав людини в окупованому РФ Криму.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення інформаційного агентства “Українські Новини”.

“Скарга “Україна проти Росії” була подана 13 березня 2014 року. У ній уряд України стверджує, що Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над Автономною Республікою Крим, невід’ємною частиною України, та має юрисдикцію щодо фактів порушення прав людини на півострові”, – повідомляє агентство.

Україну на слуханнях представляє заступник міністра юстиції – уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, термін повноважень якого спливає 13 вересня.

Як передає зі Страсбурга кореспондент інформаційного агентства “Укрінформ”, серед конкретних порушень Україна вказує на вбивства з боку Росії українських військовослужбовців, правоохоронців і цивільних осіб. Також мова йде про випадки застосування тортур, неналежного поводження, протиправного утримання з боку РФ українських громадян.

“Порушення прав людини, про які йде мова на цих слуханнях, були вчинені проти українських громадян на українській землі. Це здійснила зовнішня сила, що нелегально окупувала суверенну територію протягом п’яти років”, – заявив представник уряду України на слуханнях.

Також Ліщина зазначив, що РФ у Криму обмежує громадянські й політичні права громадян і “навмисно проводить кампанію по політичному переслідуванню, метою якої є знищення будь-якого опору”.

Юрист з міжнародного права Бен Еммерсон, який представляє сторону України в ЄСПЛ, підкреслив на слуханнях, що Росія протиправно силою окупувала суверенну територію України, тому її позиція по справі щодо порушення прав людини в Криму “не відповідає ніяким нормам міжнародного права”.

“Україна просить суд застосувати всі правові інструменти, щоб не відбулося ніякого правового визнання окупації Криму цим трибуналом”, – підкреслив Еммерсон.

Він також зазначив, що міжнародне співтовариство, включаючи ООН, Євросоюз та Раду Європи, не визнали Крим територією Росії. Отже, за словами юриста, ЄСПЛ жодним чином не може підтримати позицію РФ, яка заявляє про приналежність Криму їй.

У свою чергу російська сторона заперечує всі вимоги скарги України до Європейського суду. Уповноважений РФ при ЄСПЛ – заступник міністра юстиції РФ Михайло Гальперін озвучив якісь “зауваження влади Російської Федерації з питання відповідності скарги, поданої на розгляд Великої палати Європейського суду з прав людини”.

Зокрема, в цьому документі заявлено, що “РФ не допускала ніякої адміністративної практики щодо подій зазначеної справи”. Крім того, документ містить висловлення незгоди з процедурних питань – нібито скарга не підтверджена належними доказами, була подана з порушеннями і т.ін.

За відомостями “Укрінформу”, наразі ЄСПЛ розглядає п’ять державних справ України проти РФ після початку російської збройної агресії. Крім того, у Європейському суді зареєстровано близько чотирьох тисяч персональних справ, пов’язаних із подіями в Криму та на сході України.

Дані слухання є попередніми. Рішення за їх результатами буде оголошено пізніше – точну дату суддя не оголосив.

Як повідомляв Харків Times, українського політв’язня Олександра Стешенка, якого в 2018 році представники РФ незаконно затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом, достроково звільнили від відбування покарання. Вранці 7 серпня він прибув до Харкова.