Прокуратура вимагає повернути громаді Харкова незаконно приватизовану нерухомість на 2,8 млн. грн

Фото: ХарківTimes

Харківська місцева прокуратура №2 направила до господарського суду області три позовні заяви про повернення в комунальну власність незаконно відчужених об’єктів нерухомості.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Йдеться про три приміщення у м. Харкові загальною площею понад 830 кв. м вартістю 2.8 млн. грн. Одне з них розташоване у Київському районі міста, інші два – в Московському та Індустріальному.

Ці об’єкти нерухомості перебували у власності територіальної громади та здавалися в оренду приватним структурам. Протягом 2018 року орендарі викупили комунальну нерухомість. “Як з’ясувалося, приміщення продали новим власникам без проведення торгів”, – йдеться у повідомленні.

“Відповідно до вимог чинного законодавства орендарі мали першочергове (без аукціону) право викупу нерухомості лише у випадку проведення за власний кошт поліпшень, які неможливо відокремити від приміщення без завдання йому шкоди, та у розмірі не менше 25% ринкової вартості зазначеного майна. Проте жоден з наймачів не удосконалював будівлі перед приватизацією”, – йдеться у повідомленні.

З метою повернення незаконно відчуженого майна територіальній громаді прокуратура звернулася до суду.

Окрім того, за фактом протиправної приватизації нерухомості триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки).