З російської колонії звільнили учасника проукраїнських акцій в Харкові

Фото: Обозреватель

В Україну з Росії повернувся політичний в’язень Роман Терновський, якого звинувачували в екстремізмі в складі забороненої в РФ організації “Правий сектор”.

Про це дізнався Харків Times з повідомлення “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля” в Facebook.

“Політв’язня Романа Терновського звільнили в зв’язку з закінченням незаконного терміну ув’язнення. Зараз Роман вже в Україні, в жахливому стані прямує додому в Харківську область. Чоловік взагалі не має грошей та будь-яких інших ресурсів”, – йдеться в повідомленні.

В Україні Роман Терновський, за інформацією видання “Обозреватель”, в’їхав через прикордонний перехід “Бачівськ” (Сумська область).

Громадянин України Роман Терновський був засуджений за “участь у діяльності екстремістської організації” до двох років і трьох місяців колонії загального режиму. Первомайський райсуд Ростова-на-Дону визнав Терновського винним в тому, що проживаючи в Харкові, українець брав участь в діяльності місцевого відділення “Правого сектора”.

В організації заявили, що Терновський давно не є активістом ПС і зв’язок з ним втрачено.

Російська правозахисна організація “Меморіал” уважно вивчила матеріали справи і прийшла до висновку, що російські слідство і суд фактично поставили Терновському участь в мирних демонстраціях і інші форми легальної громадської діяльності, що здійснювалася на території України.

Правозахисники нагадали, що Терновський брав участь в акції за блокаду вантажних машин з РФ в лютому 2016 року, зокрема він проводив збір підписів під зверненням до губернатора Харківській області. У квітні 2016 року в Харкові Терновський і його однодумці блокували з’їзд організації “Український вибір”. У червні 2016 року Терновський був одним з демонстрантів, які організували по Харкову ходу з манекеном Путіна в труні. На думку російського суду, все це стало доказами “екстремізму”.

Як повідомляв ХарківTimes, українського політв’язня, харків’янина Олександра Стешенка, якого в 2018 році представники РФ незаконно затримали на адмінкордоні з окупованим Кримом, достроково звільнили від відбування покарання. Вранці 7 серпня хлопець прибув до Харкова.

Після виходу з кримської колонії харків’янин хоче зустрітися з тими, кого «обмовив під тортурами ФСБ».