Розроблену в Харкові бронемашину Міноборони буде купувати в Польщі

Український бронетранспортер «Дозор» (л) і його польський аналог «Онцила» (п)

Міністерство оборони відмовилося від закупівлі тактичних бойових колісних бронемашин “Дозор-Б”, вироблених Львівським бронетанковим заводом, та має намір купуватимуть БМ Oncilla, виготовлену у Польщі за українською ліцензією (обидві машини мають в основі прототип, сконструйований Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) – Харків Times).

Про це Харків Times дізнався з публікації проекту Радіо Свобода “Донбас.Реалії”.

Українську бойову броньовану машину вперше представили у 2004 році. При вазі 8,5 тонн “Дозор” розвиває швидкість до 100 км на годину. Крім екіпажу, в десантному відділенні машини може розміститися ще шість осіб. Броня автомобіля витримує попадання зі стрілецької зброї калібром 7,62. Озброєний “Дозор” дистанційно керованим великокаліберним кулеметом.

У 2014-му Олександр Турчинов, на той момент секретар РНБО, заявив: для українських силовиків закуплять дві сотні таких автомобілів.

Але майже за 15 років існування “Дозору” у війська поставили тільки десяток бронеавтомобілів. Першу і поки що останню партію відправили до ЗСУ в 2016 році, та й то зі значними затримками через недоробки.

У той же час у відповіді на запит “Донбас.Реалії” в Міністерстві оборони повідомили, що відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 та 2019 роки, здійснюється закупівля польських бронетранспортерів “Онцилла”. “Онциллу” створювали за ліцензією на основі харківської розробки.

Подробиці читайте в матеріалі: Доля харківської розробки: Міноборони відмовилося від львівських “Дозорів” (відео)