Слідчі закрили справу щодо експертів у справі Зайцевої та Дронова

Слідчі закрили справу щодо експертів Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Бокаріуса, які проводили комплексну фоноскопічну та судову автотехнічну експертизи резонансної ДТП на вулиці Сумській.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення поліції Харківської області.

На підставі заяви сторони захисту у судовому розгляді справи по ДТП, яке сталося у жовтні 2017 року у Харкові по вулиці Сумській, за фактами надання, на думку сторони захисту, завідомо неправдивих висновків комплексної фоноскопічної та судової автотехнічної експертиз, слідчим управлінням ГУНП в Харківській області проводилось досудове розслідування за ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) Кримінального кодексу.

“В рамках кримінального провадження в якості свідків допитані всі експерти ХНДІСЕ, які брали участь у проведенні комплексної фоноскопічної та судової автотехнічної експертиз, встановлені обставини експертних досліджень та обґрунтування викладених висновків, вивчені нормативні акти, які регламентують призначення і проведення судових експертиз та експертних досліджень.

Оцінкою зібраних в ході досудового розслідування доказів встановлено, що експертами ХНДІСЕ при експертному дослідженні та формулюванні висновків комплексної фоноскопічної та судової автотехнічної експертиз аварії не допущено порушень вимог чинного законодавства. Ознаки надання експертами завідомо неправдивих висновків відсутні. У зв’язку з чим органом досудового розслідування прийнято рішення про закриття вказаного кримінального провадження”, – йдеться у повідомленні.

Копія постанови про закриття кримінального провадження направлена до прокуратури Харківської області для перевірки обґрунтованості та законності прийнятого рішення.

Фото постанови розмістив на своїй сторінці в Facebook захисник учасника ДТП Геннадія Дронова – Сергій Перепелиця.

Як повідомляв ХарківTimes, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

26 лютого Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі. Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих.

14 травня в провадження Харківського апеляційного суду надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Олени Зайцевої та Генадія Дронова за фактом дорожньо-транспортної пригоди 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської з провулком Мечнікова.

Розгляд скарги на вирок Зайцевої та Дронова призначений на 14 серпня.

Захист Геннадія Дронова направив до суду уточнену апеляцію на вирок, суд відкрив апеляційне провадження за нею.