У 30 дитячих навчальних закладах Харкова та області виявлено кишкову паличку і у 171 дитини – ентеробіоз

Фото: Vgorode.ua

Більше половини із 125 перевірених лабораторним центром шкіл та дитсадків мають порушення санітарних норм, виявлено бактерії кишкової палички і ентеробіоз у дітей.

Про це повідомляє Державна установа «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», фахівцями якої проводилися перевірки дитячих навчальних закладів протягом І кварталу 2019р.

Дослідження проведені у 125 дитячих навчальних закладах області, з них у 67 (53,6%) закладах виявлено відхилення від нормативних вимог.

Показники якості та безпечності питної води  не відповідали вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками у 17 (19,5% із числа обстежених) дитячих навчальних закладах 10-ти районів області, містах  Люботин та  Лозова.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 30  закладах (24,2% із числа обстежених) в 10 районах області, містах Люботин та Харків.

Це свідчить про недотримання санітарно — гігієнічних вимог у закладах, порушення режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, та може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах.

У 5 закладах двох районів області та у Харкові виявлено бактеріальне забруднення готових страв, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції) в 6 дитячих дошкільних закладах та в 26 школах 10 районів області, містах Лозова та Харків виявлено ентеробіоз у 171 дитини.