У Харкові відкрили пам’ятник судовому експерту

Фото: ХОГА

Сьогодні, 19 квітня, біля Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз, який був заснований Миколою Бокаріусом та має його ім’я, було відкрито пам’ятник цьому видатному вченому.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі обладміністрації.

У церемонії відкритя взяли участь родичі Бокаріуса. Онук Сергій Бокаріус та правнук Микола Бокаріус спеціально прибули на церемонію з США, де постійно мешкають.

«Величезне спасибі вам за пам’ять, за те, що це відбувається у Харкові, у рідному місті. Я, на жаль, не харків’янин, але дух Харкова завжди був у нашій родині, – сказав Сергій Бокаріус. – Я був тут 5 років тому й бачу, які величезні зміни відбулися в інституті. Величезне спасибі вам за те, що ви робили, робите та будете робити. За те, що в такий важкий час для країни ви знайшли сили, кошти та час, щоб займатися пам’яттю ваших великих городян».

Автор твору – народний художник України, скульптор Катиб Мамедов зазначив, що працював над монументом близько року. Загальна висота пам’ятника – понад 4 м, з яких близько 2,3 м – гранітний постамент і 1,75 м – бронзова фігура вченого.

Фото: ХОГА

Директор НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. M.С. Бокаріуса Олександр Клюєв наголосив, що колектив інституту пишається тим, що установа має ім’я професора Бокаріуса, якого знають не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

Довідка. Микола Бокаріус – один із засновників Харківської експертної школи, творцями якої були М.М. Бокаріус, В.П. Колмаков, Л.Ю. Ароцкер, Г.Л. Грановський, З.М. Соколовський та багато інших відомих науковців та практиків у галузі судової експертизи та криміналістики. Створена науково-дослідна школа стала базою для подальших наукових досліджень, що мають велике теоретичне та практичне значення й сьогодні. Микола Бокаріус став першим завідувачем кабінету науково-судової експертизи в Харкові, який розпочав роботу восени 1923 року. З ініціативи Бокаріуса кабінет у 1925 році було реорганізовано в Інститут науково-судової експертизи, і Микола Сергійович став його незмінним керівником. Після смерті вченого (з 1931 по 1946 рік) інститут очолював його син – Микола Миколайович Бокаріус.