У Харкові на 239 дільниць маломобільні виборці не зможуть потрапити без допомоги волонтерів, – омбудсмен

Фото: The Бабель

У Харкові з 611 виборчих дільниць 40% не обладнані пандусами. Майже кожна четверта виборча дільниця у Харкові розташована на на другому поверсі приміщень.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook правозахисник Юрій Чумак, який став омбудсменом щодо захисту прав виборців Громадянської мережі ОПОРА. За його словами, дані про доступність виборчих дільниць для маломобільних груп населення привели у виконкомі Харківської міськради у відповіді на його запит.

У відповіді виконкому за підписом заступника мера Харкова Тетяни Чечетової-Терашвілі йдеться про те, що з 611 виборчих дільниць у 43 «потреба у встановлені пандусу на вході до будівлі відсутня». Ще 329 дільниць обладнані пандусами.

“На інші 239 дільниць, а також на на дільниці, що мають перешкоди всередині приміщення у день голосування … буде організоване чергування волонтерів”, – йдеться у відповіді виконому.

Також надана інформація про 150 дільниць, які розташовані в Харкові на 2-му поверсі приміщень.

Омбудсмен додав, що до малобільних груп населення відносяться не тільки люди з інвалідністю, але й вагітні жінки, діти до 7-ми років, особи, які супроводжують малолітніх дітей, люди поважного віку; люди з постійними та/або тимчасовими функціональними порушеннями (фізичними, сенсорними, психічними, розумовими), люди, які отримали тимчасову травму або хворіють тощо.

Як повідомлялось, у неділю, 21 квітня, в Україні відбудеться другий тур президентських виборів. У фіналі за перемогу змагатимуться діючий глава держави Петро Порошенко та шоумен Володимир Зеленський.

Як повідомляв Харків Times, згідно з підрахунками ЦВК, за Зеленського голоси віддали 30,24% виборців. За Порошенка проголосували 15,95% виборців.

В Харківській області станом 24:00 15 квітня сформовані всі дільнічні виборчі комісії.