У автошколи, де Зайцева отримала права, можуть відібрати ліцензію

Слідчі виявили низку порушень у автошколі, де видали посвідчення водія Олені Зайцевій, яку засудили до 10 років в’язниці за смертельне ДТП на вулиці Сумській у Харкові.

Про це під час брифінгу 3 квітня розповів глава ГУ Нацполіції у Харківській області Олег Бех, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми виявили низку серйозних порушень. Ми внесли клопотання про скасування держакредитації, ліцензії, і завтра (у четвер, 4 квітня) має бути ухвалено рішення”, – сказав Олег Бех.

Заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Чиж уточнив, що йдеться і про порушення, допущені під час навчання О.Зайцевої, і про порушення в роботі школи загалом.

“Замість чотирьох навчальних класів – один, порушення ведення документації, переобладнання транспорту без відповідної реєстрації. У рамках кримінального провадження також доведено відсутність Зайцевої на заняттях в певні дні. Тому за підсумками перевірки ми призупинили діяльність автошколи та направили клопотання про скасування ліцензії. Нам надіслали відповідь (міститься в кримінальному провадженні), що 4 квітня вирішуватиметься питання про позбавлення державної акредитації та ліцензії”, – сказав Чиж.

Він також уточнив, що питання про позбавлення ліцензії та держакредитації розглядатиме Головний сервісний центр МВС.

Нагадаємо, слідчі розпочали розслідування відносно автошколи, де навчалася Олена Зайцева у грудні 2017 року за за ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість). За результатами досудового розслідування встановлено, що підозрювана була відсутня на п’яти заняттях протягом жовтня-листопада 2015 року.

Як повідомляв Харків Times, аварія сталася 18 жовтня 2017 року на перехресті вулиці Сумської та провулку Мечникова у центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за кермом Lexus рухалася вгору вулицею Сумською та проігнорувала червоний сигнал світлофора. У той же час автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску й на перехресті в’їхав у машину дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар та збив людей, які стояли там.

П’ятеро людей у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шестеро – отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла у лікарні. В ході слухання справи Зайцева вину визнала, Дронов – не визнав. Звинувачення просило для обох обвинувачених максимальний термін ув’язнення, установлений відповідною статтею – 10 років.

26 лютого Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі. Суд також заборонив їм керувати транспортними засобами протягом 3 років і задовольнив в повному обсязі цивільні позови потерпілих.

В кінці березня, коли спливали терміни подання апеляції, захист Дронова та адвокати Зайцевої оскаржили вирок. 1 квітня в провадження Харківського апеляційного суду надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Олени Зайцевої та Генадія Дронова у смертельному ДТП на вулиці Сумській.