Кернес не приїхав на суд через вибори

Фото: UA:Харьков
Фото: UA:Харьков

В черговий раз не відбулося заплановане на сьогодні, 27 березня, засідання Полтавського апеляційного суду відносно скарги на закриття справи проти Харківського міського голови Генадія Кернеса та двох його охоронців. Ані Кернес, ані його адвокати до суду не приїхали. На засіданні були тільки два охоронця – Віталій Бліннік та Євген Сміцький.

Про це стало відомо з онлайн-трансляції засідання на порталі Судової влади України.

Обвинувачений Генадій Кернес подав електронною поштою клопотання про переніс засідання. Мер Харкова пояснив, що не може приїхати на засідання в зв’язку з необхідністю забезпечити вибори.

“Кернес як мер міста посилається на відповідні положення регламенту Харківської міської ради з приводу його обов’язку забезпечувати… відповідно роботу міської ради у зв’язку з виборами Президента України, він через це не зможе взяти участь у судовому засіданні… “, – зачитав головуючий суддя Володимир Костенко.

В клопотанні Кернес просив призначити дату наступного засідання після 3 червня.

“Зазначає дату після 3 червня 2019 року, з огляду на те, що відповідно до календаря виборів новообраний Президент України складає присягу не раніше 3 червня 2019 року», — зачитав суддя.

Прокурор назвав дії захисників Кернеса саботажем. За словами прокурора, причина відсутності Кернеса – не є поважною.

“Щось сталося таке, що потребує присутності Кернеса? Якісь події? Нічого такого не відбувається. Тим більше ми бачимо прохання відкласти засідання на 3 червня 2019 року. Ми бачимо, що особа не з’являється. Вона не бажає з’являтися”, – зауважив прокурор.

Він подав клопотання про примусовий привід обвинуваченого. Суд не задовольнив це клопотання.

Наступне засідання судді призначили на 12 квітня.

Як повідомляв Харків Times, з 12 листопада 2018 року Полтавський апеляційний суд не може розпочати розгляд трьох апеляцій на закриття кримінального провадження проти мера Харкова Геннадія Кернеса і двох його охоронців, обвинувачених у викраденні і тортурах активістів Євромайдану. Ні на одне засідання, призначене за три місяці, Геннадій Кернес не з’явився. Адвокати мера називали в суді різні причини неявки їх підзахисного. Так, Геннадій Кернес не приїжджав через погіршення стану здоров’я. Засідання, призначене на 18 січня, він пропустив тому, що не отримав повістку до суду. На засідання, 1 лютого, Кернес відмовився їхати без охорони. За два тижні, 15 лютого, Кернес також пропустив засідання, бо не приїхали його захисники.

10 серпня Київський райсуд Полтави закрив кримінальне провадження проти мера Харкова Кернеса, обвинуваченого у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двох активістів харківського Євромайдану взимку 2014 року.

12 серпня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність повернення справи Кернеса на розгляд до суду – «для прийняття об’єктивного вироку».