У Харківській гімназії для дітей з вадами зору встановили спецобладнання

Фото: Вячеслав Мадиевский, Укринформ / В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

У Харківському навчально-виховному комплексі імені Короленка – спецзакладі для незрячих і слабозорих дітей – встановлено тіфлообладнання, придбане за підтримки благодійного проекту “Класична феєрія”.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів директор навчально-виховного комплексу Олександр Бєлоусов.

“Нове обладнання – принтер Брайля, а також 3D-сканер і пристрій для створення рельєфних опуклих малюнків і фігур, розрахованих на сприйняття дітей з особливими потребами, придбано за підтримки благодійного проекту “Класична феєрія”, який об’єднав відомих музикантів світу. З установки цього устаткування розпочато створення тіфлолабораторії, де для 200 дітей з 13-ти регіонів України – учнів нашої школи-дванадцятирічки і вихованців спеціалізованого дитсадка – проводитимуть навчальні та практичні заняття, в тому числі, зі створення особливих наочних посібників”, – говорить Бєлоусов.

За його словами, у централізованому порядку навчальний комплекс отримує недостатню кількість таких посібників, але завдяки новому обладнанню з’явилася можливість створювати їх самостійно, що розширює навчальні та виховні можливості.

“Наприклад, зараз учні активно готуються до зовнішнього незалежного тестування, і ми можемо роздруковувати тексти шрифтом Брайля, що раніше робили вручну”, – зазначив Бєлоусов.

За його словами, досягнута домовленість з керівниками благодійного проекту “Класична феєрія” про подальшу співпрацю сторін: “Мова йде про закупівлю комп’ютерів із синтезаторами мови для незрячих дітей”.

Як повідомлялося, міжнародний благодійний проект “Класична феєрія” заснований музикантами братами Олександром та Сергієм Дворниченками спільно з благодійним Фондом “Турбота”.

21 грудня 2018 року концерт “Класичної феєрії” за участю світових зірок класичної музики і Молодіжного академічного симфонічного оркестру “Слобожанський” на сцені Харківського національного театру опери та балету імені Лисенка зібрав до 300 тисяч грн на покупку принтера Брайля шведської марки, а також іншого обладнання для здійснення видань шрифтом Брайля А3. Це обладнання передане в навчально-виховний комплекс імені Короленка для друку книг, зображень, нот рельєфно-крапковим шрифтом. Крім того, за допомогою цього принтера можна перетворювати звичайні тексти у тексти шрифтом Брайля