СБУ затримала чиновника Харківської міськради за підозрою у співробітництві з ФСБ РФ (відео)

Фото: Semen Khmelnytskyi / Facеbook

Служба безпеки України 5 березня затримала у Харкові заступника директора одного з департаментів Харківської міськради за підозрою у співпраці із Федеральною службою безпеки РФ.

Про це заявив на брифінгу представник Департаменту контррозвідки Служби безпеки України Володимир Настюк.

Затриманому оголошено про підозру у скоєні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада) та обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб.

Чоловік у 2016 році підчас поїздки до міста Нальчик (РФ) познайомився зі співробітником ФСБ полковником Александром Ушаковим, який у 2017 році завербував його. Посадовець підтримував зв’язок із своїм куратором через Інтернет, а також шляхом особистих зустрічей, які відбувалися у Бєлгороді (РФ), Мінську (Білорусь), Празі (Чехія) та Салониках (Греція).

Посадовець, використовуючи службове становище, збирав та передавав ФСБ відомості про соціально-політичну та соціально-економічну ситуацію у Харкові, молодіжні рухи та їх лідерів, діяльність релігійних громад та їх фінансування, можливість впливу на виборчі процеси, а також про посадовців місцевих органів влади. ФСБ також цікавили національно-патріотичні об’єднання громадян, їх проекти, керівників, ступінь впливу на розвиток ситуації.

Прізвище підозрюваного в СБУ не називають, проте Укрінформ повідомляє з посиланнями на ЗМІ, що затриманий – заступник директора Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Семен Хмельницький.

Як повідомляв Харків Times, в ході досудового розслідування справи про державну зраду стосовно колишнього глави Холодногірського району міста Максима Мусєєва встановлений канал передачі секретної інформації до Російської Федерації. Експерти вже підтвердили, що дані, які передавалися каналом зв’язку, “містять державну таємницю і її витік може зашкодити інтересам України у сфері державної безпеки”. Слідству відомо про виїзд підозрюваного в Російську Федерацію. Мусєєв оголошений в державний розшук, підготовлений пакет необхідних документів для оголошення його в міжнародний розшук.

Мер Харкова Геннадій Кернес 26 грудня, на зустрічі з журналістами повідомив, що колишній глава Холодногірської райадміністрації міста Максим Мусєєв звільнений з займаної посади “за статтею”, оскільки “занадто довго відсутній на робочому місці”.

У той же час, звинувачення Мусєєва в державній зраді мер вважає сфальсифікованими “керівниками області в особі пані губернатора (Юлії Світличної – ХТ) та її покровителя – голови президентської Адміністрації Ігоря Райніна”. На його думку, до Харкова були “дані команди” СБУ та прокуратурі.