Харківський нардеп подав до суду через ЕС та НАТО

Фото: НГУ

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли позови від народних депутатів Вадима Новинського та Дмитра Шенцева до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо голосування за стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Про це повідомляє Судова влада України.

Позивачі просять суд визнати протиправними дії спікера Андрія Парубія під час розгляду та прийняття в цілому проекту Закону про внесення змін до Конституції України про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. На думку позивачів, при організації особистого голосування народних депутатів спікер допустив з порушеннями Основного Закону та ЗУ «Про Регламент Верховної Ради України».

Також позивачі просять суд визнати протиправною бездіяльність спікера парламенту під час даного голосування щодо незабезпечення роботи Верховної Ради України, як колегіального представницького органу, повноваження якого здійснюються спільною діяльність народних депутатів України.

Як повідомляв Харків Times,  7 лютого, Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Документ підтримали 334 народних депутата

Дмитро Шенцев – уродженець Харкова. З 2006 року – народний депутат України. Тричі був обраний до Верховної Ради за списками Партії регіонів.

З вересня 2008 року по травень 2010 року – голова Харківської обласної організації Партії регіонів.

З травня 2010 року – заступник голови Партії регіонів з організації роботи в регіонах.

У 2014 році був обраний народним депутатом України восьмого скликання по територіальному виборчому округу №176 (Харківська область).

Дмитро Шенцев був одним з найближчих соратників колишнього губернатора Храківщини Євгена Кушнарьова, якого застрелили на полюванні 16 січня 2007 року в Ізюмському районі.

У грудні 2007 року прокуратура Харківської області пред’явила звинувачення Дмитру Завальному – йому ставилося «вбивство з необережності». Завальний був помічником депутата Верховної Ради Дмитра Шенцева (Партія регіонів). За версією слідства, мав місце нещасний випадок: випущена Завальним з карабіна куля зрикошетила від гілки дерева в Кушнарьова.

Навесні 2009 року обвинувачений за двома статтями Завальний – вбивство з необережності і незаконне носіння зброї – був амністований.