З березня субсидії почнуть нараховувати готівкою

Фото: www.kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів ввів механізм нарахування субсидій готівкою паралельно з безготівковим їх отриманням з березня.

Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні в середу, 6 лютого, передають Українські Новини.

“Потреба прийняття проекту акта полягає у введенні альтернативного механізму надання житлових субсидій безпосередньо одержувачам в готівковій формі, який спрямований на стимулювання їх до раціонального споживання комунальних послуг”, – зазначено в пояснювальній записці до документа.

Передбачено, що виплата житлових субсидій пенсіонерам буде проводитися через Пенсійний фонд перерахуванням коштів на пенсійні рахунки або через акціонерне товариство “Укрпошта” (їм субсидія буде виплачуватися одночасно з пенсією), для інших – через Державний Ощадний банк (через платіжну систему термінових переказів “Швидка копійка” або зарахуванням на поточний рахунок).

Якщо протягом 3 місяців з дати перерахування Ощадбанку коштів одержувач субсидії не звернувся за їх отриманням, гроші повертаються Міністерству соціальної політики.

Субсидії готівкою (починаючи з субсидій, нарахованих за лютий 2019 року) зможуть отримати громадяни, які звернулися за їх призначенням до 2019 року, а також ті, хто звернувся в 2019 році, але яким субсидія призначена з 2018 року, про що одержувач отримає персональне повідомлення на адресу проживання.

При цьому встановлено, що субсидія не призначається в разі простроченої понад 1 місяця заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (раніше не призначалась в разі понад 2 місяців заборгованості).

Крім того, встановлено, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію отримували протягом опалювального сезону 2018/2019 на підставі їх звернень до 2019 року, здійснюються тільки після подання нової заяви (в якій обов’язково вказується номер мобільного телефону заявника) і декларації.

Постанова набуває чинності з дня опублікування та застосовується з 1 лютого.

Держбюджет-2019 передбачає субвенцію місцевим бюджетам на надання житлово-комунальних послуг в розмірі 35 млрд гривень і бюджетну програму з надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в грошовій формі 20 млрд гривень.

За даними уряду, субсидії готівкою отримають 3,7 млн субсідіантів (з них 70% пенсіонерів).