Суд зняв арешт з 49 га “кооперативної” землі в Лісопарку – ХАЦ

Печерський райсуд Києва 17 січня 2019 року зняв арешт з 108 земельних ділянок загальною площею 49 га у Лісопарку.

Про це стало відомо з ухвали Печерського райсуду, повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Ділянки розташовані по Білгородському шосе (біля табору “Лісова казка”).

Власником ділянок протягом 2013-2014 років став Вячеслав Григоренко.

“Вячеслав Григоренко є співзасновником обслуговуючого кооперативу “Тихі вулиці” разом з Олександрою Рудь, яка до недавнього часу була співвласницею Компанії з управління активами “Ореола”. Саме інвестиційними сертифікатами цієї компанії володіють брати Добкіни”, – йдеться у матеріалі.

Нормативна вартість однієї з земельних ділянок, з яких знято арешт, – площею 11,92 га – дорівнює 57,2 млн. грн. Вартість ділянки площею 9,31 га – 44,1 млн. грн., вартість ділянки площею 4,85 га – 23,1 млн. грн.

Будинок на одній з ділянок продається зараз по ціні в 650 тис. доларів.

Одна з ділянок площею 0,13 га в березні 2018 року продавалась за ціною в 130 тис. доларів.

Всі ділянки з 16 січня 2017 року перебували під арештом у зв’язку з розслідуванням Генпрокуратурою справи “кооперативної схеми” безкоштовного виділення землі у Харкові житлово-будівельним кооперативам, які по факту такими не були.

Вячеслав Григоренко звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту з земельних ділянок, які йому належать, пояснюючи, що сам не має ніякого відношення до кримінального провадження, яке розслідує Генпрокуратура, не знайомий з іншими фігурантами провадження і йому не повідомлено підозру.

Слідчий, за клопотанням якого накладено арешт на майно, в судове засідання не з’явився.

Всі ці земельні ділянки в різні часи були виділені різним житлово-обслуговуючим кооперативам в рамках “кооперативної схеми”, в тому числі в жовтні 2008 року обслуговуючому кооперативу “ЖБК Муромець”, який в червні 2010 року відмовився від цих ділянок. І їх одразу виділили у власність, знову безкоштовно, обслуговуючому кооперативу “ЖБК Зелений квартал”.

В жовтні 2008 року, коли Харківською міськрадою виділялись по “кооперативній схемі” земельні ділянки в Лісопарку загальною площею 49 гектарів, діючий заступник Харківського міського голови з питань ЖКГ Андрій Руденко, тодішній депутат-опозиціонер, сказав в ЗМІ про це так: “Місто позбудеться величезної природної території, а натомість нічого не отримає. Земля вартістю 10 млн.доларів піде в приватні руки просто так. Харків’яни тепер можуть забути про землі Лісопарку”.

Засновниками обслуговуючого кооперативу “ЖБК Муромець” були Микита Коритін, Павло Костильов, які до недавнього часу були разом засновниками в ТОВ “Охоронно-юридичне агентство “Кратос”.

Зараз власниками охоронної фірми є Микита Коритін та Дмитро Лазарєв, який раніше був начальником УБОЗ ГУМВС в Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, Східний апеляційний господарський суд задовольнив позов прокуратури про повернення у комунальну власність земель все в тому ж Лісопарку вартістю майже 59 млн грн., які незаконно придбав у власність черговий псевдо-ЖБК.

Прокуратура направила до Господарського суду Харківської області позов про повернення з недобросовісною оренди 3 гектарів землі у Лісопарку, на вул. Батумський, та стягнення заборгованості по орендній платі за користування ділянкою.