Суд повернув громаді 3 га землі в Лісопарку (доповнено)

Східний апеляційний господарський суд задовольнив позов прокуратури про повернення в комунальну власність земель вартістю майже 59 млн грн., які незаконно набув у власність псевдо-ЖБК.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

“Як розповів начальник відділу прокуратури області Олексій Лесенко, йдеться про 3 га землі в Лісопарку”, – йдеться у повідомленні.

Цю ділянку у 2014 році рішенням Харківської міської ради на безоплатній основі отримав у власність один з обслуговуючих кооперативів.

Прокуратура зазначає, що для прийняття такого рішення не було законних підстав, оскільки згідно з вимогами Земельного та Житлового кодексів право на безоплатну передачу земель для житлового будівництва мають тільки житлово-будівельні кооперативи. При цьому члени ЖБК мають реально потребувати поліпшення житлових умов. Оскільки ці вимоги ані міськрадою, ані кооперативом дотримані не були, прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання рішення щодо виділення землі незаконним та його скасування.

Справа розглядалася судами неодноразово. Попередні рішення судів прокуратура оскаржила в касаційному порядку.

Наразі постанова суду набрала законної сили, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області.

У постанові Східного апеляційного господарського суду від 10 грудня 2018 року (справа № 922/2751/16) йдеться, що згідно п. 5 додатку 2 до рішення 33 сесії Харківської міської ради 6 скликання “Про надання земельних ділянок для будівництва об’єктів” від 23 квітня 2014 року, Обслуговуючому кооперативу “Житлово-будівельний кооператив “Резиденція” (код ЄДРПОУ 36816423) надано у власність земельну ділянку площею 3 га (кадастровий номер 63101366000:10:001:0200), яка належить територіальній громаді м. Харкова. Земля виділена для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови по Білгородському шосе, 34. До речі, виділена частина лісопарку значиться як “землі житлової та громадської забудови”.

Саме цю адресу вказано на сайті котеджного селища Redwood Park загальною площею 3 га, на території якого планується розмістити до 20 котеджів. Котеджі та земділянки пропонуються до продажу. Згідно з повідомленням на сайті, мабуть, опублікованому близько року тому, в селищі закінчена перша будівля, наступним етапом планувався початок будівництва шести котеджів. На 21 січня 2018 року в селище вже підведені всі необхідні комунікації, побудована огорожа і присутня охорона об’єкта. Здача перших будинків в експлуатацію анонсувалася в кінці 2018 – початку 2019 року. На супутниковому знімку в Google Maps чітко видно вирубану ділянку лісу, на якій розміщені декілька будівель.

За даними Єдиного державного реєстру, засновниками Обслуговуючого кооперативу “ЖБК “Резиденція” є Карташов Олександр Миколайович (керівник), Вишнєвецька Альона Ігорівна (також значиться одним із засновників та керівником Обслуговуючого кооперативу “Гаражно-будівельний кооператив “Світлофор-2015”) та Зал Юрій Миколайович. Засновниками Обслуговуючого кооперативу “ЖБК “РЕДВУД ПАРК”, що зареєстрований у 2017 році вже за адресою Білгородське шосе, 34, є Скринніков Вячеслав Євгенович (керівник), Скринніков Євген Олександрович (обидва зареєстровані за однією адресою) та Степанова Тетяна Володимирівна (є керівником ТОВ “Аграрій Слобожанщини”, яким до липня 2018 року керував Євген Скринніков, а також керівником та засновником ТОВ “Профі Констракт”).