Суд допитав ще трьох експертів у справі резонансної ДТП на Сумській

Фото: София Митина / ХарківTimes

За клопотанням захисника постраждалих, Лариси Матвєєвої, під час засідання суд заслухав свідчення експертів, які проводили додаткову експертизу біологічних матеріалів Олени Зайцевої.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Головне питання адвоката полягало у тому, чи можна було визначити кількість змісту кодеїну у крові обвинуваченої. Однак від першого експерта, якого допитали, вона відповіді так і не отримала: “Кожен спеціаліст – експерт мав поставлену задачу. Я проводив повністю аналізи всіх 10 томів кримінального провадження, які мені було надано, визначав, що саме вказати в дослідній частині, який план проведення експертизи і, при складанні висновків: формування позиції, формування наукової обґрунтованості”, – заявив фахівець інституту судово-медичних експертиз Володимир Чураєв.

В свою чергу, завідуюча токсикологічним відділенням Любов Рибалко розповіла, що кількісного визначення кодеїну експерти не робили: “кодеїн міг бути як елементом окремого засобу, так і групи лікарських засобів”.

Так само й від лікаря-токсиколога адвокат відповіді не почула: “Моя задача – дати оцінку супутнім захворюванням Зайцевої. Людину – фігуранта справи я не оглядав. Особисто експертизу я не проводив, працював з отриманою інформацією, тож я погодився з висновками експертів”, – заявив Ігор Карамушкін.

За майже дві години допиту суд не дізнався від експертів нічого нового, однак під час спілкування з журналістами Лариса Матвєєва виказала сумніви у компетентності експертів: “Будь-яка експертиза повинна проводитися за визначеною, встановленою та узгодженою закладом методологією та з використанням визначених методів. Існує у нас інструкція щодо порядку проведення судово-медичних експертиз. Там є чіткий пункт, 3.4, в якому зазначається, що експерт зобов’язаний вказувати необхідні методи методології, які використовувались при проведенні досліджень. Безпідставна необґрунтована відмова без посилання на конкретні методи та методології, є відмовою від надання висновку. В тому числі це може потягнути за собою кримінальну відповідальність для експерта”.

“Я дуже хотіла почути, на підставі чого у нас експерти відмовилися надати висновок за результатами розгляду документів з питання стану Зайцевої. У першого ж експерта, якого я допитувала, викликало сум’яття питання про те, що ж таке наркотичне сп’яніння, і він не зміг на нього відповісти. Це вже викликало у мене, відповідно, питання до цього експерта”, – розповіла адвокат.

Наприкінці засідання Лариса Матвєєва заявила суду клопотання про відвід експертів та визнання недопустимим акту, за яким були проведені судово-медичні експертизи. Суд долучив клопотання до матеріалів справи та розгляне його на наступному засіданні.

Після судового засідання представники сторін заявили журналістам, що готові до дебатів.

“В судове засідання, яке призначено на 28 січня, будуть викликані учасники судового провадження, які були відсутні сьогодні. Буде заслухана їх думка щодо наявності в них доповнень до судового розгляду. У разі, якщо такі доповнення (клопотання) надійдуть – ми їх розглянемо і після цього буде розглянуто питання щодо завершення судового розгляду та проведення судових дебатів. До судових дебатів ми готові, позицію сторони обвинувачення щодо покарання ви почуєте під час судового розгляду”, – заявив прокурор Валерій Бухан.

Захисник Олени Зайцевої, Євген Мельниченко також зазначив, що готовий до дебатів: “Ми вже додали всі документи, які вважали за необхідне, висловились вже давно, ще до проведення останніх засідань, в принципі, щодо своєї позиції”, – розповів адвокат. А от захисник Геннадія Дронова, Сергій Перепелиця під час телефонної розмови, розповів журналісту Харків Times, що у нього є декілька клопотань, однак які саме – не вказав.

Нагадаємо, аварія сталася 18 жовтня 2017 року. на перехресті вулиці Сумської і провулка Мечникова в центрі Харкова. Як встановили слідчі, Олена Зайцева за рулем Lexus рухалась вверх по вулиці Сумській та проігнорувала червоний сигнал світлофору. Водночас автомобіль Volkswagen Touareg, за кермом якого перебував Геннадій Дронов, почав рух на жовтий з боку Бурсацького спуску та на перехресті в’їхав в автівку дівчини. Lexus Зайцевої вилетів на тротуар і збив людей, які стояли там. П’ять осіб у віці від 19 до 46 років загинули на місці. Шість осіб отримали травми різної тяжкості, одна 24-річна потерпіла пізніше померла в лікарні.

Наразі на лаві підсудних двоє – Олена Зайцева та Генадій Дронов. Обом загрожує до 10 років позбавлення волі.