Прокуратура вимагає повернути у комунальну власність незаконно виділені під гаражі 40 га землі

Харківська місцева прокуратура № 4 направила до Господарського суду області позовні заяви щодо повернення у комунальну власність земель у середмісті Харкова вартістю близько 535 млн. грн.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області з посиланням на керівника місцевої прокуратури Володимира Купріянова.

У 2008-2012 рр. 40 га землі на території одного з колишніх заводів за рішенням Харківської міської ради виділили на безоплатній основі двом гаражним кооперативам.

Порушення вимог земельного законодавства виявили під час розслідування кримінального провадження щодо організації незаконного сміттєвого полігону на суміжній території.

“Засновниками обох кооперативів є одні й ті самі люди. Вони також заснували велику кількість підприємств, яким міськрада вже виділяла землі під житлову та нежитлову забудову”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура зазначає також, що рішення про розміщення гаражів на цій території суперечить державним будівельним нормам. Зважаючи, що під один гараж відводиться близько 30 кв. м, власники кооперативу мали б збудувати на виділених ділянках близько 13 тис. боксів.

“Однак у даному районі не проживає такої кількості людей, що мають власний транспорт. До того ж відстань між гаражами та житловою зоною не має перебільшувати кілометра, а сама територія запланованого гаражного комплексу значно більша. Варто відзначити, що гаражна забудова цих територій також суперечить зонуванню міста”, – йдеться у повідомленні.

Будівництво на цих ділянках так і не розпочали. При цьому коштів за землю бюджет міста не отримував, оскільки одним з рішень Харківської міськради гаражні кооперативи звільнені від сплати земельного податку.

У зв’язку з виявленими порушеннями прокуратура звернулася до суду з позовами про визнання недійсними рішення щодо виділення ділянок, а також державних актів на землю.

Як повідомлялося, раніше прокуратура почала розслідувати організацію нелегального сміттєвого полігону площею 8 га на території знесеного заводу “Серп і молот”, яка знаходиться поруч з ТРЦ “Французький бульвар”.

Цю ділянку з 2005 по 2017 рік за рішенням Харківської міської ради орендувало одне з товариств з обмеженою відповідальністю, земля була виділена під будівництво торгового центру. Однак будівництво так і не було розпочато, а останні чотири роки компанія не платила за оренду землі.