Вбивцю турецьких студенток судитимуть у Туреччині

Фото: DHA

Підозрюваного у вбивстві двох турецьких студенток – 22-річної Букет Їлдиз та 20-річної Зейнаб Хусунбеї – 20-річного Джокмеза Гусну Джана судитимуть на батьківщині.

Про це кореспондентам UA:Харків розповів почесний консул Туреччини у нашому місті Володимир Білий. За його словами, матеріали для турецького суду збирають харківські слідчі.

“Дівчата – турчанки, і вбивця – турок, і батьки – з Туреччини. Й розслідування вже практично на 100% розкрито. Залишилося передати – й судитимуть безпосередньо у Туреччині”, – сказав почесний консул.

Він розповів також, що родичам загиблих дівчат, які прибули з Туреччини вчора, 7 січня, сьогодні повинні видати їхні тіла для поховання на батьківщині.

Всупереч поширеній думці, ніби родичі вимагатимуть суду в Туреччині через те, що в Україні немає смертної кари, а на батьківщині його стратять, це не відповідає дійсності. У листопаді 2003 року Туреччина ратифікувала у Раді Європи Протокол про відміну смертної кари у мирний час. Це означає, що вища міра покарання була видалена з турецького кримінального кодексу. Однак президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган неодноразово заявляв про свою готовність відновити в країні смертну кару, якщо таке рішення прийме парламент. Востаннє Ердоган озвучував цю тезу у серпні минулого року.

Як повідомляв ХарківTimes, 5 січня турецькі правоохоронці затримали в Стамбулі підозрюваного у вбивстві у Харкові двох турецьких студенток.

3 січня до поліції звернувся 19-річний чоловік із проханням встановити місце знаходження його подруг, з якими він разом навчається на другому курсі медичного факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Студентки з 31 грудня не відповідали на телефонні дзвінки.

Працівники поліції, які прибули за вказаною юнаком адресою, виявили у зйомній квартирі будинку на вул. Валентинівській тіла двох загиблих іноземних студенток 20 та 22 років з ознаками насильницької смерті.

Правоохоронці заочно повідомили про підозру у скоєнні подвійного вбивства іноземних студенток у Харкові 20-річному громадянину Туреччини на ім’я Джокмез Гусну Джан.