Харківський антикорупційний центр заявив про обшук у керівника організації, нацгвардійця Булаха

Фото: Dmytro Bulakh / Facebook

Харківський антикорупційний центр заявив про проведення обшуку співробітниками ДБР та оперативниками СБУ за місцем проживання керівника організації, депутата Харківської міської ради Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Національної гвардії України.

Про це Харків Times дізнався із заяви ХАЦ, оприлюдненій на офіційній сторінці організації у Facebook.

Правоохоронці мали на руках ухвалу суду про проведення обшуків.

Булах повідомив у Facebook, що підчас обшуку вилучили його телефон.

«Більше нічого не знайшли. Та і не могли знайти, власне. Ухвала – дічь. Це очевидне замовлення. Рили, хлопці, рили і нарили одне велике ніх*я. До того мені вручали “політичну” повістку у 2022му, не хотів всіх дизморалити. Промовчав про те, очевидно тепер, дарма», – написав Булах.

«Сприймаємо це як продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України. Після кейсів із командою Bihus.Info, головою ЦПК Віталієм Шабуніним, розслідувачем “Слідство.інфо” Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху “Чесно” Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові», – йдеться у тексті заяви.

ХАЦ повідомляє, що у червні 2022 року Булах помітив стеження за собою. В той час він, перенесши коронавірус, тяжко хворів пневмонією, і щоденно їздив у лікарню на декілька годин, оскільки йому були призначені крапельниці. Повертаючись додому після одного з таких сеансів, він вирішив заїхати до мами і побачив за собою автівку Toyota Land Cruiser, але вирішив не зважати на це, «думаючи, що це параноя».

Вийшовши від мами, він побачив навпроти виходу ту саму автівку. Звідти вийшли два спывробітника Департамента стратегічних розслідувань Національної поліції та представник ТЦК Київського району та виписали йому повістку на наступний день в Київський РТЦК. Булах пройшов медкомісію, через черги, які тоді були у ТЦК, це зайняло декілька тижнів. Під час проходження медкомісії другий раз захворів пневмонією (а потім і третій, в нього почалися напади і ускладнення від короновірусної хвороби та лікування. Булах хворів до лютого 2023 року, а після одужання мобілізувався добровільно. Зараз він проходить службу в одній з частин Нацгвардії України.

Восени 2023 року Булах знову помітив за собою стеження. «Близько десятка різних машин на оперативних номерах “вигулькували” за різними адресами, де він з’являвся. Хто і за чиїм наказом кілька місяців стежив за військовослужбовцем Булахом? Ми точно не будуємо в Україні копію росії? Із ким бореться українська влада руками СБУ та ДБР? Чудити таке під час великої війни можуть або недолугі корумпанти, або справжні чорти», – заявив ХАЦ.

Ані ХАЦ, ані особисто Булах не повідомили наразі, за якою кримінальною справою проводився обшук, і у чому ДБР та СБУ підозрюють нацгвардійця.

На момент публікації цього матеріалу на сайтах СБУ та ДБР відсутні повідомлення про слідчі дії щодо Дмитра Булаха.