СБУ затримала російську інформаторку, яка готувала нові удари ворога по Харківщині

Кіберфахівці Служби безпеки України запобігли новим ударам рф по новозбудованих лініях оборони та об’єктах Укрзалізниці у Харківській області. Для коригування обстрілів окупанти залучили свою інформаторку – 50-річну мешканку селища Новопокровка Чугуївського району.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ Харківщини Владислав Абдула та прес-служба обласної прокуратури.

Проживаючи біля залізниці, жінка систематично відслідковувала рух поїздів з українською військовою технікою, та надавала дані представнику рф. За вказівкою агресора вона також мала виявити і позначити на Google-картах геолокації мінних полів, довготривалих оборонних точок, системи окопів та бліндажів, а також місця базування українських військовослужбовців. За переданими нею координатами загарбники планували здійснити повітряні атаки з використанням крилатих ракет та керованих авіабомб.

«У разі вогневого ураження по потенційних цілях окупанти сподівались послабити оборону Харкова та зруйнувати залізничні шляхи переправлення на фронт особового складу, зброї та боєприпасів для ЗСУ», – йдеться у повідомленні.

Після російського авіаудару фігурантка мала «прозвітувати» агресору про точність «прильотів», а потім отримати подальші інструкції для переїзду до рф.

За даними слідства, у 2023 році жінка, яка підтримує «русский мир», почала спілкуватись з представником фсб рф через месенджер «Телеграм». Зловмисниця працювала на окупантів через «зв’язкового». Ним виявився її рідний брат з Донецька – бойовик окупаційного угруповання рф на східному фронті. Щоб зафіксувати і передати йому «потрібні» геолокації, інформаторка обходила місцевість, а після повернення додому позначала розвіддані на електронних картах з описом об’єктів. Комунікацію між собою підтримували за допомогою анонімного чату у месенджері.

«Відомо, що гроші за поширення інформації про українську армію вона не отримувала: це був її свідомий вибір підтримувати державу-агресорку», – повідомила прокуратура.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості). Наразі вона перебуває під вартою без права внесення застави. Зловмисниці загрожує до 8 років тюрми. Раніше жінка вже мала вирок – за крадіжку.

Як повідомляв Харків Times, кіберфахівці Служби безпеки затримали 54-річну працівницю одного з харківських дитячих садків, яка допомагала рашистам поцілити у пункти базування Сил оборони в місті.

Служба безпеки України затримала сім’ю зрадників, які хотіли здійснити диверсію на залізниці у Харківській області.