СБУ затримала чоловіка, який у перші дні повномасштабного вторгнення коригував авіаудари по Харкову «в обхід» ППО

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Харкові 31-річного агента воєнної розвідки росії, який у перші дні повномасштабного вторгнення рф розвідував місця базування та переміщення українських військ, що вели бої за місто.

Про це Харків Times повідомили речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула та прес-служба прокуратури області.

Найбільше російського агента цікавили локації вогневих позицій комплексів протиповітряної оборони ЗСУ. Така інформація була особливо цінною для окупантів. Це дозволяло російським бомбардувальникам завдавати удари по місту в обхід ППО.

Напередодні звільнення регіону чоловік «заліг на дно» – призупинив контакти з російською розвідкою та майже не виходив із власного будинку на околицях обласного центру. Співробітники СБУ затримали його у помешканні, де він переховувався.

За даними слідства, ворожим агентом виявився місцевий житель, який був завербований воєнною розвідкою рф ще до початку повномасштабної агресії проти України. Зв’язковою фігуранта була його хрещена – одна із командирів російського диверсійно-розвідувального загону «Ірбіс», яка використовує позивний «Багіра». Підозрюваний через месенджер «Телеграм» надсилав родичці скріншоти з Гугл-мап та робив на них відмітки з місцями базування ЗСУ, техніки та сил ППО у Харкові. Отриману від свого родича інформацію «Багіра» передавала кадровому співробітнику російської розвідки для планування бойових операцій на східному фронті.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили ворожому агенту про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Підозрюваний перебуває під вартою. Йому загрожує 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, контррозвідка Служби безпеки України затримала ворожого диверсанта, який намагався підірвати лінії електроживлення залізничних колій та рухомого складу поблизу вузлової станції у Харківській області.