Обвинувачену в держзраді сільську голову підозрюють ще й у зловживаннях та підробках

Фото: Харківська обласна прокуратура

Харківські правоохоронці підозрюють 50-річну сільську голову однієї з громад Красноградського району, підозрювану в держзраді, ще й у зловживанні службовим становищем та службовому підроблені, здійсненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідство обґрунтовано підозрює жінку в тому, що вона у 2021 році «вступила у змову зі своїм першим заступником, який запропонував їй втілити в життя схему незаконного заволодіння бюджетними коштами під час ремонту одного з ліцеїв, розташованих на території громади». Також до злочину вважають причетним керівника будівельного підприємства та підприємця, що здійснював авторський нагляд.

Правоохоронці вважають, що підозрювана спочатку забезпечила «потрібній людині» перемогу в тендері на ремонт ліцею. Коли ж роботи були проведені, «їхні обсяги і вартість не відповідали даним, зазначеним в офіційній документації».

«Зокрема, підрядник встановив меншу кількість світильників і стельових плит, а показник товщини підстильного піщаного шару тротуарної дороги не відповідає дійсності. Керівник підприємства-підрядника, діючи за заздалегідь розробленим планом, вніс недостовірні відомості в акти приймання виконаних робіт. У свою чергу, підприємець, відповідальний за здійснення авторського нагляду, «закрив на це очі» і вніс до офіційного документу загального журналу робіт, неправдиві дані щодо технологічної послідовності, якості та кількості виконаних будівельних робіт», – йдеться у повідомленні прокуратури.

А сільська голова всю цю «фількіну грамоту» затвердила своїм підписом.

«Голова сільської ради, достовірно знаючи, що у вказаних актах міститься неправдива інформація, все одно підписала їх. У подальшому на підставі цих документів на рахунок підрядника безпідставно перераховано понад 100 тис. гривень бюджетних коштів», – вважають у прокуратурі.

Спільникам посадовиці також повідомлено про підозру.

Але так вже сталося, що своє повідомлення жіночка отримувала у Харківському слідчому ізоляторі, де перебуває за піжозрою у набагато серйознішому злочині – державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Наразі обвинувальний акт стосовно зради розглядається у Красноградському районному суді Харківської області.

Фото: Харківаська обласна прокуратура

Як повідомляв Харків Times, співробітника одного з харківських підрозділів «Укренерго» підозрюють в тому, що він допомагав росіянам прицільно бити по енергооб’єктах України. Йому загрожує довічне позбавлення волі.