«Треба було відрізати ногу, щоб отримати 2-гу групу інвалідності»

Male Doctor Hand Abstract with Lab Coat and Stethoscope.

Міністерство охорони здоров’я України відреагувало на пост у Facebook пораненого бійця Дмитра Олійника, який розповів, як голова Харківської обласної медико-соціальної експертизи Лариса Бунічева порадила йому «відрізати поранену ногу, щоб отримати другу групу інвалідності». В міністерстві цю «пораду» назвали «вироком радянській системі» та пообіцяли наступного тижня «прицільну перевірку в рамках рішення РНБО».

Про це Харків Times повідомили в МОЗ.

«Відріж ногу – отримаєш групу», – це не інцидент, це вирок радянській системі. У 2025 році МСЕК буде ліквідовано і повністю змінено підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності», – йдеться у повідомленні міністерства.

А щодо «конкретних рішень вже зараз», то наступного тижня на Харківську МСЕК чекає ретельна перевірка. Перевірять всі рішення про встановлення інвалідності. Після перевірки обіцяють не просто провести оцінку дій МСЕК, а «винести конкретні рішення і конкретні особи понесуть відповідальність».

«Кожен, хто намагатиметься принизити героїв,  кожен, хто до своєї посади і повноважень додає зверхнє ставлення і корупційну складову, – буде жорстко покараний. Група інвалідності – не предмет для торгівлі. Є чіткі критерії, за якими вона встановлюється. Але найважливіше – повага до героїв, до тих, хто захищає нас на фронті, – не важливо, місяць, рік чи 9 років цієї війни. Кожен, хто отримав поранення, яке призвело до інвалідності, повинен бути впевнений у підтримці держави, а не в знеціненні та приниженні», – заявляють у міністерстві.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові начальник одного з відділів Державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вимагав від жінки $4000 хабаря. Під час отримання грошей чиновника затримали.