У Харкові посадовець виконавчої служби вимагав $4000 за списання вже скасованого боргу

У Харкові начальник одного з відділів Державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вимагав від жінки $4000 хабаря. Під час отримання грошей чиновника затримали.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, у провадженні одного з відділів ДВС у м. Харкові перебувала справа про стягнення з жінки майже $165 тис. та понад 45 тис. гривень боргу. Проте суд визнав, що жінка неплатоспроможна и виніс рішення про припинення дій щодо стягнення боргу.

“Згодом судом було завершено процедуру реалізації майна та закрито провадження у справі про неплатоспроможність жінки. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк, або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.”, – розповіли у прокуратурі.

Для того, щоб закрити вказане провадження і видалити свої дані з реєстру боржників, жінка звернулася до відділу виконавчої служби. Начальник цього відділу повідомив їй, що “вирішити питання” коштує $4000. Проте він не проти отримати еквівалент в національній валюті, який дорівнює 154 тис. грн. Жінка погодилася на умови вимагача.

Передача грошей відбувалася у приміщенні виконавчої служби, де чоловіка і затримали.

Йому повідомили про підозру п за фактом одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). За такий злочин передбачене покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові доглядач кладовища попався на хабарі у $2000.