У Харківській області цього року планується завершити відбудову чотирьох зруйнованих мостів – Найєм

Фото: restoration.gov.ua

У Харківській області цього року планується завершити відбудову чотирьох мостів, зруйнованих під час бойових дій, а наступного – ще 14.

Про це заявив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм на Міжнародному інвестиційному форумі «Рестарт Харків» 19 вересня, повідомляє кореспондент Харків Times.

Найєм нагадав, що в Харківській області в результаті збройної агресії на державних дорогах було зруйновано 27 мостів і шляхопроводів. Після деокупації територій від наслідків бойових дій розчистили майже 600 км державних доріг та вулиці міст Ізюм та Балаклія. З доріг прибрали рештки військової та цивільної техніки, блок-пости окупантів, ремонтували дорожне покриття і зводили тимчасові переправи.

Загалом на даний момент в області звели 25 тимчасових переправ біля зруйнованих мостів і почали відбудову стратегічно важливих споруд.

«Наразі капітально відбудовуємо 18 мостів, ще два ремонтуємо за рахунок експлуатаційного утримання. До кінця року плануємо розпочати роботи на ще чотирьох штучних спорудах. До того часу рух транспорта продовжується тимчасовими переправами», – зазначив Найєм. Він повідомив, що в рамках гуманітарної допомоги від країн-партнерів – Чехії, Норвегії та Швеції – отримали для регіону вісім тимчасових мостів та понтонних переправ.

«Дуже велика кількість наших колег і ресурсів направлені на забезпечення евакуаційних маршрутів та тих доріг, що ведуть до госпіталів. У травні минулого року відремонтували дорогу до Барвінкового. Вона через інтенсивний рух важкої техніки стала майже не придатною для використання, але це був єдиний маршрут, яким везли наших поранених бійців до лікарні. До ремонту «швидка» доїжджала з «нуля» до лікарні за 2,5 години, зараз цей шлях скоротився майже на годину та займає півтори години», – сказав Найєм.

Коштом Фонду ліквідації збройної агресії на Харківщині Агентство планує роботи з відновлення об’єктів соціальної інфраструктури. Наразі тривають тендерні процедури. Очікувана вартість робіт– близько 45 млн грн.

Також на Харківщині, Агентство відновлення будує фортифікаційні споруди з різним ступенем захисту електричних підстанцій від ракет та дронів.

Як повідомляв Харків Times,в липні у Харківській області розпочались роботи з капітальної відбудови ще двох мостів, які були зруйновані минулого року внаслідок збройної агресії рф.