Витік аміаку з пошкодженого окупантами трубопроводу на Харківщині склав 134 тони

Влада Харківської області не виключає повторні удари по аміакопроводу “Тольятті-Одеса” на кшталт того, який російські окупанти нанесли ввечері 5 червня.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Інтрефакс-Україна з посиланням на брифінг голови Харківської ОВА Олега Синєгубова.

За його словами, внаслідок ворожого обстрілу ввечері в понеділок поблизу Масюківки Куп’янського району області було пошкоджено ділянку аміакопроводу протяжністю 12 км. У результаті витік аміаку становив 134 тонни.

“Ми не виключаємо повторних обстрілів цього магістрального аміакопроводу”, – сказав Синєгубов на брифінгу.

Вранці 6 червня, підсумовуючи події минулого дня, очільник області повідомив, що в момент удару аміакопровід був перекритий, у трубі залишалися технологічні залишки.

“Від влучання спрацювала запірна аварійна арматура, витік аміаку стався на дільниці довжиною 2,3 км. Додаткового витоку аміаку з суміжних секцій немає.”, – повідомив Олег Синєгубов.

За інформацією ХОВА, через разгерметизацію аміакопрооду влада планувала евакуювати до Харкова 10 000 жителів Куп’янського району. Однак цих заходів вдалося уникнути через спрацювання запірної арматури та погодні умови – хмару з аміаком віднесло вітром у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

“У Масютівці заміри показали 7 нанограмів на кубометр. При безпечних значеннях до 10 нанограмів. У Куп’янську аміаку в повітрі взагалі нема. Загрози для мешканців району та потреби в евакуації немає.”, – повідомили у ХОВА.

Як повідомляв  Харків Times, ввечері 5 червня у Харківській області внаслідок російського обстрілу було пошкоджено трубопровід з аміаком.