Суд визначив власника садиби, в якій жив Сковорода

У Харківській області майже два роки тривала судова тяганина з визначення власника садиби, де у 80-х роках XVIII століття жив український поет і мислитель Григорій Сковорода.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Старовинну будівлю площею понад 1500 кв. м. взято під охорону в 1972 році, а в 2008 році – віднесено до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. При цьому власника у даного об’єкта немає, що робить неможливим проведення будь-яких ремонтних або реставраційних робіт. В результаті, пам’ятка культурної спадщини руйнується.

Шанс зберегти історичний об’єкт з’явиться, якщо у будівлі буде власник. На думку прокуратури, прийняти на баланс будівлю повинна місцева влада.

“Перебування на території Великобурлуцької селищної ради майна, яке має ознаки безхазяйного, відсутність належного обліку такого майна та не передача його у власність територіальної громади призводить до того, що орган місцевого самоврядування фактично позбавлений можливості реалізувати свої повноваження, визначені Законом України «Про охорону культурної спадщини».”, – розповіли в прокуратурі.

Для визначення власника, який мав би правові підстави, щоб займатися збереженням нашої культурної спадщини, прокуратура звернулася до суду. У червні 2021 року Куп’янська окружна прокуратура подала позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати незаконною бездіяльність Великобурлуцького селищної ради і зобов’язати місцеву владу стати власником пам’ятки історії місцевого значення – будинку, де жив Григорій Сковорода.

Однак суд першої інстанції залишив без розгляду позовну заяву прокуратури. У прокуратурі оскаржили це рішення в апеляції.

Постановою Другого апеляційною адміністративного суду задоволено апеляційну скаргу прокурора, скасовано ухвалу та направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

1 червня 2023 року суддя Харківського окружного адміністративного суду задовольнив позовну заяву керівника окружної прокуратури. Зараз триває строк на апеляційне оскарження рішення.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура подала до суду на Великобурлуцьку селищну раду.