66 тіл з масового поховання в Ізюмі ще не ідентифіковані

Фото: Олег Синєгубов/ Telegram

Криміналістам вдалося ідентифікувати переважну більшість тіл українців, вбитих російськими окупантами в місті Ізюм Харківської області. На 1 червня 2023 року не встановлені особи 66 загиблих.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції Харківської області.

Тимчасова окупація Ізюму тривала з 7 березня до 10 вересня 2022 року. П’ять місяців збройні формування рф здійснювали масовані обстріли міста та його околиць з різних видів зброї, убивали та катували місцевих мешканців.

“З місця масового поховання по вул. Шекспіра в місті Ізюм вилучено 449 тіл, у тому числі останки 7 дітей. На 1 червня 2023 року не встановлені особи 66 загиблих.”, – розповіли у поліції.

Для ідентифікації всіх українців, вбитих росіянами в Ізюмі, на початку червня в місті почала працювати мобільна ДНК-лабораторія. Протягом одного дня до поліцейських звернулося 12 громадян. З них троє вперше здаватимуть аналізи, двоє чоловіків шукають рідних братів, жінка розшукує батька.

У Вікторії в березні минулого року під час окупації Ізюму загинула мати. Їй було 72 роки. Після операції почалася гангрена. В окупованому місті неможливо було отримати кваліфіковану медичну допомогу, дістати перев’язочні матеріали. Поховали матір у дворі, потім за 3-4 дні перепоховали. Вікторія дуже хоче віддати належне свої рідній людині і поховати її за християнськими звичаями. А ще з радістю та вдячністю згадує день, коли побачили українських військових.

72-річна Любов Григорівна прийшла повторно, щоб дізнатися, коли вона може поховати свого брата. За даними криміналістів, порівняння аналізів не дало збігів.

Про результати досліджень слідчі повідомлять заявників по телефону.

У поліції закликають всіх, у кого родичі або знайомі зникли без вісті під час окупації Ізюму, звернутися до правоохоронців за телефоном 102, або до найближчого територіального підрозділу.

Як повідомляв Харків Timesз 16 по 23 вересня з місця масового поховань в Ізюмі було ексгумовано  447 тіл загиблих: 425 цивільних осіб, серед яких 5 дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ. У померлих виявили тілесні ушкодженя у виді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У декількох із загиблих були зв’язані руки, переломані кістки, у низки померлих — мотузка на шиї.