До 10 років ув’язнення загрожує окупаційній чиновниці з Куп’янська

У Харкові за колабораціонізм судитимуть 45-річну мешканку Куп’янська. Під час окупації міста обвинувачена добровільно обійняла посаду «заместителя начальника» у так званому «Отделе образования ВГА Купянского района Харьковской области».

Про це Харків Times повідомили у прокуратурі області.

Слідство встановило, що на цій посаді жінка проводила наради з колективом, погоджувала найм нових співробітників у відділ. Також вона визначала розмір заробітної плати працівників створеного ворогом “отдела образования” та підписувала відповідні документи.

Крім того вона організовувала виїзд вчителів до рф для проходження перекваліфікації та переатестації, надавала вказівки на впровадження у навчальних закладах підручників російською мовою, а також надавала підлеглим працівниками методичні та консультаційні матеріали щодо впровадження освітніх стандартів держави-агресорки в навчальних закладах.”, – розповіли в прокуратурі.

Колаборантку затримали у деокупованому Куп’янську. Вона перебуває під вартою. Жінку судитимуть за фактами колабораційної діяльності (ч. 3, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Максимальна санкція статей передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Справу розглядатимуть у Червонозаводському районному суді м. Харкова.

Як повідомляв Харків Times, слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі двом мешканкам м. Куп’янська, які співпрацювали з окупантами і збирались вчити дітей за стандартами рф.