Слідчі встановили особу російського генерала, який керував окупацією Харківщини

Захоплення росіянами частини Харківської області відбувалося під безпосереднім керівництвом командувача 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу зс рф генерал-лейтенанта Андрія Рузинського. За вбивства мирних українців, бомбардування житлових будинків, лікарень та шкіл цей покидьок отримав підвищення.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури ти управління СБУ області.

“На початку повномасштабного вторгнення він віддав наказ підпорядкованим підрозділам російських військ на «прорив» державного кордону України для захоплення Харківської області. Під його командуванням загарбники тимчасово окупували території Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів. Таким чином Рузинський виконував злочинні завдання вищого військово-політичного керівництва рф щодо захоплення України.”, – повідомили в СБУ.

Для штурму українських населених пунктів на Харківщині він задіяв більше 4 тис. російських військових, які входили до складу окупаційного угруповання «Балаклія».
Слідчі встановили, що для ведення бойових дій проти Сил оборони загарбники використовували танки, ствольну артилерію, зенітно-ракетні комплекси та важкі вогнеметні системи «Буратіно» і «Солнцепьок».

Разом з цим, при плануванні і проведенні бойових операцій на території Харківської області цей російський генерал неодноразово залучав вогневі засоби ураження свого старшого командира – командувача Західним військовим округом зс рф. Зокрема, залучалася армійська штурмова авіація, ударні гелікоптери Мі-8 та Ка-52, а також розрахунки 300-мм РСЗВ “Смерч”.

“52-річний російський генерал наказував бомбардувати населені пункти Харківщини, внаслідок чого гинули мирні українці, у тому числі діти. Через агресивні незаконні розпорядження підозрюваного піддавались обстрілам житлові будинки, цивільна та критична інфраструктура. Все заради того, щоб виконати головне завдання свого керівництва: захопити Харківську область.”, – розповіли в прокуратурі.

За інформацією СБУ, Рузинському підпорядковувалася військова комендатура в м. Балаклія.

За вбивства та катування українців цей рашист 6 липня 2022 року указом президента рф путіна в.в. отримав військове звання «генерал-лейтенант». Згодом Рузинський був переведений для подальшої служби на територію росії.

За ведення агресивної війни проти України кремль нагородив більше 1 тис. рашистів, які перебували у підпорядкуванні Рузинського.

Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 КК України (ведення агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності. Йому загрожує до 15 років тюрми.

Як повідомляв Харків Times, СБУ повідомила про підозру шести російським генералам.