Суд відправив під домашній арешт проросійського священника з Ізюму

Ворожого агітатора у рясі викрили в місті Ізюм Харківської області. Під час окупації міста 33-річний клірик публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно російській РПЦ. Також він героїзував російських загарбників і дискредитував ЗСУ.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень Нацполіції Харківської області та регіонального управління СБУ.

За інформацією правоохоронців, антиукраїнською діяльністю займався намісник чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії Української православної церкви московського патріархату.

“Під час тимчасової окупації регіону клірик добровільно підтримав російських загарбників і «на власному прикладі» закликав зробити це інших місцевих жителів. Він публічно заявив, що місцева релігійна громада підпорядковується виключно російській РПЦ.”, – повідомили в СБУ.

З власною ініціативи церковник  написав листа помічнику московського патріарха Кирила з проханням надіслати «гумдопомогу» на окуповану частину регіону. Отримані товари прихильник рашистів використовував для агітації на підтримку загарбників.

Він охоче виступав перед камерами кремлівських пропагандистів, які приїздили до захопленого на той час Ізюму. В своїх коментарях клірик називав війну спецоперацією, заявляв, що з боку росії немає збройної агресії, і напад росіян нібито законний. І водночас засуджував захисників України за те що вони чинять спротив.

Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування збройної агресії рф проти України з використанням засобів масової інформації). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

Правоохоронці не називають ім’я клірика. Та, за даними LB.ua, йдеться про намісника чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері Ізюмської єпархії УПЦ (МП) Михайла Пімашина, (духовне ім’я – Матвій).

Як повідомляв Харків Times, колишнього митрополита Ізюмського Єлисея, що підтримував російських загарбників під час окупації міста а потім втік до рф, позбавили звання почесного громадянина Ізюму.