Регіоналу, який планував стати гауляйтером Харкова, повідомили про підозру у держзраді

Фото: glavcom.ua

СБУ викрила на скоєнні злочинів проти держави Україна трьох колишніх народних депутатів від забороненої нині “партії регіонів”. Один з них – харків’янин Дмитро Святаш, якого окупанти планували призначити гауляйтером Харківської області.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Служби безпеки України.

Ще два підозрюваних у держзраді – Олег Царьов та Ігорь Марков. Наразі всі троє перебувають у рф.

За даними слідства, Олег Царьов співпрацював з керівництвом міноборони рф після початку повномасштабного вторгнення.

“Встановлено, що екснардеп «зливав» агресору інформацію про наслідки ворожих повітряних ударів по території України. Саме він передав окупантам детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу. Цю інформацію Царьов отримав від ще одного «регіонала» – Дмитра Святаша.”, – повідомили в СБУ.

Як встановили слідчі, після 24 лютого минулого року Святаш активно виступав на підтримку країни-агресора, за що кремль розглядав його як потенційного гауляйтера Харківщини.

Цей фігурант передавав загарбникам інформацію про озброєння, час та напрямки руху підрозділів Сил оборони по території регіону.

Розвіддані зрадник отримував через свої «партійні» зв’язки на території Харківської області.

Колишній нардеп-регіонал Ігор Марков – регулярно виправдовував збройну агресію рф проти нашої держави.

Відео з його провокаційними виступами неодноразово показували в ефірах центральних російських телеканалів.

Святашу, Маркову та Царьову слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Слідчі СБУ додатково кваліфікували злочинні дії Маркова додатково кваліфікували за двома статтями КК України:

▪️ ст. 436 (пропаганда війни);
▪️ ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Колишній нардеп з Харкова Дмитро Святаша, засновник однієї з найбільших в Україні компаній-учасниць українського транспортного ринку, корпорації АІС, є фігурантом справи про махінації з грошима “Укрсиббанку”. Про підозру у скоєнні цього злочину йому повідомили у жовтні 2019 року.

У листопаді цього ж року Святаша оголосили у розшук. За данними ЗМІ, після програшу на дострокових парламентських виборах у 2019 році Святаш, разом з родиною втік до росії, отримав громадянство рф.

Як повідомляв Харків Times, розшукуваний правоохоронними органами колишній харківський народний депутат Дмитро Святаш отримав притулок у росії.