У Харкові вимагають повернути ділянки, віддані під приватну забудову біля Саржиного Яру

Фото: Харківська обласна прокуратура

Шевченківська окружна прокуратура м. Харкова має намір повернути до земельного фонду міста ділянки, розташовані поблизу Саржиного Яру. Ці землі було передано у власність п’ятьом особам під приватну забудову.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, йдеться по ділянки загальною площею 0,5 га по вул. Ковригінській в м. Харкові. Вартість цієї землі складає близько 10 млн грн.

Землі громади перейшли у приватну власність на підставі рішень Харківської міської ради. Згідно з цими рішеннями у 2021 році  п’ятьом фізичним особам було надано дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність під будівництво житлових будинків з господарським спорудами по вул. Ковригінській.

Слідчі, вивчивши дані генплану Харкова та плану зонування території (зонінгу) Харкова встановили, що зазначені рішення сесії Харківської міської ради прийняті з порушенням вимог ст. 118 Земельного кодексу України.

“Так, відповідно до генерального плану м. Харкова, територія по вул. Ковригінській розташована на території житлової багатоквартирної забудови, а оспорюваним рішенням ХМР надано дозволи на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земель для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, тобто присадибних ділянок. Отже, місце розташування земельних ділянок не відповідає основній містобудівній документації, а саме генеральному плану м. Харкова.”, – розповіли в прокуратурі.

Для усунення виявлених порушень прокуратура звернулася направила до суду п’ять позовних заяв з вимогою визнати протиправними і скасувати рішення Харківської міськради, які дозволили відведення земельних ділянок площею 0,5 га по вул. Ковригінській.

Позови розглядатимуть у Харківському окружному адміністративному суді.

Як повідомляв Харків Times, Верховний Суд України не дозволив відведення земельної ділянки площею 0,1 га по вулиці Ковригінській, на території Саржиного яру у Харкові. На цій ділянці планувалося будівництво житлового будинку.