Харківські театри знову без глядача, а глядач – без театрів

Ілюстрація Л. Владимірського до повісті О. Толстого "Буратіно"

Харківські театри, які останнім часом почали потроху відкривати двері для глядачів, або готуватись їх відкрити, знову втратили таку можливість. Обласна влада заборонила проведення вистав поза переліком «безпечних місць, в яких рекомендується проводити масові заходи». Театральні зали до таких місць не відносяться.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

До театрів це рішення Ради оборони Харківської області від 28 березня довели у вигляді листів, й то не одразу. До глядачів – до сьогоднішнього дня не довели ніяк. У місті з цього приводу вже були перенесені кілька культурних заходів.

«Як зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, 16 об’єктів Харківщини потрапили до переліку безпечних місць, в яких рекомендується проводити масові заходи. Зокрема, у Харкові туди ввійшли метрополітен, «ЄрміловЦентр», мала зала ХНАТОБу», – йдеться у сьогоднішньому повідомленні на сайті ХОВА.

Дуже цікавий пасаж пані Ковальської треба виділити окремо.

«Якщо проводяться певні вистави, концерти або виставки люди мають бути спокійні за свою безпеку. Тому заклади можуть облаштовувати власні підвали за визначеними державними будівельними нормами», – заявила вона.

Тобто театри, які з початку війни недоотримують фінансування, не мають змоги готувати й показувати вистави, «можуть облаштувати власні підвали»? Пані Ковальська, ви серйозно?!

Щось, мабуть, таки пороблено у тій обласній адміністрації, військова вона чи просто державна. Цей «виступ» заступниці начальника ХОВА виглядає просто логічним продовженням горезвісної заяви колишньої голови ХОДА Айни Тимчук про те, що, за її відомостями, «середня зарплата акторів харківських театрів становить 16,5 тисячі гривень».

І на тлі Харкова дуже яскраво вимальовуються пріоритети обласної та й міської влади. Величезні черги під час відкриття магазину NewYorker  у ТРЦ «Нікольський» – це не масовий захід, це бізнес, він дозволений за будь-якої безпеки чи небезпеки. А театри, концерти, творчі вечори, виставки – то таке, культур-мультур, і взагалі коли говорять пушки, музам час помовчати.

У Харкові сьогодні відновили роботу всі ТРЦ, всі мережі супермаркетів, які працювали у місті до повномасштабного вторгнення рф, більшість ринків. Там під дахом і на відкритих територіях збираються в одному місці набагато більше дозволених 50 осіб. Це – більш безпечно, ніж робота місцевих театрів, з яких наразі не один її не відновив?

І вже зовсім незрозумілим стає цей пасаж замголови ХОВА на тлі нещодавнього візиту до Харкова нашого міністра культури пана Олександра Ткаченка, який відбувся акурат наступного дня після «історичного рішення» про заборону масових заходів – 29 березня. Міністр тоді говорив про «величезний внесок творчих колективів, фактично, ренесанс. Люди із задоволенням відвідують театри, бо це дозволяє не лише відволіктися від війни, а й отримати натхнення до Перемоги».

Міністр, за повідомленням самої ХОВА тоді заявляв, що «наразі напрацьовано заходи для відновлення нормальної роботи бібліотек, театрів та музеїв і обладнання в їх приміщеннях укриттів». Тобто, як ми розуміємо, не «театри можуть обладнати», а влада бере на себе таке обладнання. Ми щось неправильно зрозуміли? Хіба питання відновлення об’єктів та закладів культури в регіоні не перебувають постійно на контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова, як пані Ковальська запевняла міністра?

Як повідомляв Харків Times, після заяви голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук про те, що, за її відомостями, середня зарплата акторів харківських театрів становить 16,5 тисячі гривень, «високооплачувані» діячі мистецтва не залишилися байдужими. Айні Леонідівні відповіли акціями протесту й відгукнулися творами у різних жанрах.