У Харкові хочуть врятувати пошкоджену російською ракетою архітектурну пам’ятку

Фото: suspilne.media

У Харкові можуть знести архітектурну пам’ятку XIX сторіччя на вулиці Полтавський шлях. Побудований майже два сторіччя назад маєток пережив дві світові війни, однак суттєво постраждав внаслідок ракетного дару росіян. Архітектурну пам’ятку можна врятувати, законсервувавши її.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Суспільного.

Побудований 190 років тому маєток в липні 2022 року пошкодила російська ракета. Дев’ять місяців пам’ятка залишається у розкритому стані, її заливає опадами.

Після удару по будівлі міський голова Ігор Терехов казав про її можливе знесення. Однак місцеві архітектори та представники руху Save Kharkiv впевнені, що маєток, який є свідченням про злочин російських військ можна врятувати. Вони просять законсервувати архітектурну пам’ятку.

“За конструктивом, за технологією будівництва ця будівля ближче до Парфенону, як його будували, чим до наших технологій. Це також цікаво, що ми можемо бачити ці технології. Тому необхідно зберігати такі об’єкти, це дуже важливо. Руйнуються фундаменти, основа будівлі, туди йде вглиб, руйнується мурування і надалі кожен наступний дощ або сніг буде візуально збільшувати вартість відновлення”, — розповіла архітекторка Катерина Кульбицька.

За її словами, в тому стані, що є, пам’ятка може ще простояти, а потім завалитися: “Тому потрібна стабілізація. Далі вже фахівці-реставратори з науковим керівником та конструкторами та технологами мають розробляти заходи щодо реставрації, щодо відновлення.

Відновлення спадщини тут і зараз — це дійсно не на часі. Є більш важливі питання, у нас зараз війна. Головна задача зараз — це стабілізувати, законсервувати будівлю, це відносно невеликі гроші, і дати можливість цій будівлі достояти 6-10 років.

Архітектори та представники руху Save Kharkiv направлять запит до міськради, щоб вона законсервувала будівлю, говорить Кублицька.

“Зараз Україна збирає свідоцтва злочинів для Гаазького суду, у тому числі такі об’єкти — це також є частиною цієї справи, цих свідоцтв злочинів. Знесення таких об’єктів грає на руку нашому ворогу”, — впевнена Катерина Кублицька.

На Харківщині внаслідок обстрілів пошкоджена кожна п’ята пам’ятка архітектури — загалом 150 будівель, повідомив директор облдепартаменту архітектури Антон Коротовських. За його словами, від початку повномасштабної війни законсервувати вдалося лише одну пам’ятку, для інших шукають благодійників.

“Обласний бюджет коштів на це не має, ця будівля перебуває у комунальній власності Харкова. Представники органу охорони культурної спадщини, мій департамент, включені до них у комісію по обстеженню цієї пам’ятки. Як представник органу охорони культурної спадщини, у нас позиція, що потрібна консервація цієї будівлі. Так, там є аварійні ділянки, які несуть небезпеку для перехожих по вулиці, але ці аварійні ділянки можна стабілізувати”, — говорить Антон Коротовських.

Заступник директора міського департаменту житлово-комунального господарства Євген Пасенов повідомив, що експерти оглянули зруйновану будівлю, далі готуватимуть технічний звіт, щоб визначити, чи можна її відновити.

Як повідомляв  Харків Times, суд зобов’язав привести у належний стан дві пам’ятки архітектури, розташовані у центральній частині Харкова.