У Німеччині вшанували пам’ять вбитого російської ракетою 96-річного в’язня “Бухенвальду” з Харкова

Фото: Меморіали Бухенвальда і Міттельбау-Дора/Twitter

У Німеччині вшанували пам’ять 96-річного харків’янина Бориса Романченка, який пережив чотири нацистських концтабори, серед яких “Бухенвальд”, і загинув у березні 2022 року від російського удару по Харкову.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Bild.

Пам’ятна акція відбулася День визволення в’язнів фашистських концтаборів, який у світі відзначають 11 квітня. У цей день 78 років тому війська Третьої армії США під командуванням генерала Джорджа Паттона звільнили в’язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара, через застінки якого пройшло біля 240 тисяч в’язнів, 56 тисяч з яких загинули.

У пам’ять про жертв нацизму в селі Кромсдорф під Веймаром було висаджено дев’ять дерев на згадку про жертв нацизму.

“Одне з них присвячене Борису Романченку. У березні минулого року 96-річний ветеран загинув у багатоквартирному будинку в Харкові від російського обстрілу.”, – пише видання.

Романченко був віце-президентом Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора та активістом руху з увічнення пам’яті жертв нацизму. Ветеран регулярно відвідував жалобні заходи. Сам він пройшов чотири нацистські концтабори: Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау і Берген-Бельзен.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові внаслідок російського обстрілу загинув колишній в’язень”Бухенвальду” 96-річний Борис Романченко. Російський боєприпас влучив у квартиру багатоповерхівки на Північній Салтівці, де 30 років мешкав ветеран.