У Харківському районі намагаються врятувати розорану пам’ятку археології

Фото: Волинське Агентство Розслідувань

Прокуратура через суд вимагає повернути державі низку земельних ділянок площею 34 га на території Люботинської міської ради Харківського району. Ці землі знаходяться в межах пам’ятки археології — городища «Закозарівське».

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури.

Слідчі встановили, що городище «Закозарівське» як об’єкт культурної спадщини взято на державний облік рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради від 17.03.1986 року. Ця пам’ятка археології належить до доби раннього заліза, 6—4 ст. до н. е. скіфської доби.

Згодом з’ясувалося, що частина цих земель знаходиться у приватній власності.

“Геодезичними дослідженнями встановлено, що низка земельних ділянок загальною площею 34 га та вартістю майже 600 млн грн, щодо яких зареєстровано право приватної власності, частково знаходяться в межах об’єкта культурної спадщини пам’ятки археології — городища «Закозарівське».”, – розповіли в прокуратур.

За інформацією слідства, 34 га культурної спадщини розташовані за межами населеного пункту на території Люботинської міської ради. І були передані громадянам для ведення особистого селянського господарства. Проект щодо відведення земельних ділянок, які розташовані за межами населеного пункту на території Люботинської міськради,  для передачі їх у власність громадянам було затверджено розпорядженням голови Харківської райдержадміністрації від 07.05.2008 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 Закону України «Про охорону культурної спадщини», у межах історико-культурного заповідника та історико-культурної заповідної території забороняється діяльність, що негативно впливає або може негативно вплинути на стан збереження об’єктів культурної спадщини, режим їх охорони та використання.

Відтак прокуратура подала до Люботинського міського суду Харківської області позовну заяву до 23-х фізичних осіб та підприємства про повернення вказаних земель державі.

Крім того, окружною прокуратурою з метою збереження культурного шару вказаної пам’ятки археології направлено до суду заяву про забезпечення позову шляхом заборони проведення на них будь-яких сільськогосподарських робіт.

Як повідомляв  Харків Times, піде під суд агроном, який розпорядився розорати землі з древніми курганами.