На Харківщині суд відправив під варту підозрювану у колабораціонізмі депутатку від ОПЗЖ

Фото: Харківська обласна прокуратура

На Харківщині за співпрацю з окупантами до 10 років позбавлення волі загрожує 67-річний депутатці Великобурлуцької селищної ради від забороненої нині політичної партії “ОПЗЖ”. Наразі підозрювана у колабораціонізмі депутатка за рішенням суду перебуває під вартою без права внесення застави.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Управління СБУ та Нацполіції у Харківській області.

За інформацією слідства, під час окупації села Шипувате Куп’янського району жінка активно підтримувала дії російських загарбників. Рашисти призначили її на посаду “и. о. помощника начальника управления Великобурлукского территориального управления Временной гражданской администрации Купянского района Харьковской области”.

“Зловмисниця, співпрацюючи з окупаційною адміністрацією, здійснювала організаційно-розпорядчі функції у незаконному органі влади. Зокрема вона виконувала рішення керівництва військово-цивільної адміністрації на окупованій території, брала участь у нарадах керівництва, проводила збори місцевих мешканців, організовувала прибирання території населеного пункту Шипувате та здійснювала інші дії з благоустрою згідно з своїми функціональними обов’язками.”, – розповіли у Нацполіції.

За інформацією СБУ, після деокупації ворожа поплічниця залишилася у селі, сподіваючись уникнути покарання. Втім, оперативники викрили її злочинну діяльність і затримали. У спецслужбі також повідомили, що до обрання депутаткою селищної ради жінка тривалий час обіймала посаду сільського голови в одному з населених пунктів Великобурлуцької громади.

Слідчі повідомили їй про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв Харків Timesслідчі СБУ заочно повідомили депутатці Ізюмської райради від ОПЗЖ про підозру за ч. 2 ст. 111 КК (державна зрада).