90 % озимини на Харківщині перебуває у задовільному стані – ХОВА

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Наразі близько 90% озимих культур у Харківській області перебувають у задовільному стані.

Про це Харків Times повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Харківської обласної військової адміністрації.

«Восени 2022 року озимі культури засіяли на площі 213,8 тисячі гектарів. Зменшення посівних площ на 63,9% у порівнянні з минулим роком пов’язане із високим рівнем забруднення сільськогосподарських угідь вибухонебезпечними предметами», – йдеться у повідомленні.

У «нездоровому стані» знаходяться посіви озимих на 8-10% засіяних площ – через несприятливі погодні умови надто дощової осені та практично безсніжної зими.

«На цих площах доведеться проводити пересів чи підсів. Не виключено, що ці площі в північно-східній частині області можуть збільшуватися через повне безсніжжя чи пониження температури повітря», – зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

На жаль, на зменшення активної роботи в агросекторі вплинули значні пошкодження інфраструктури від рук російських окупантів. До повномасштабного вторгнення, на Харківщині функціонували близько 2100 підприємств агросектору. З них – 1300 займались рослинництвом. Окупанти повністю знищили 300 підприємств. Крім того, внаслідок бойових дій зазнала руйнацій інфраструктура та техніка. За попередніми підрахунками, понад 300 одиниць дороговартісної техніки й обладнання знищено.

Як повідомляв Харків Times, уряд Японії закупив для Харківської області зерно соняшнику та кукурудзи на один мільйон доларів. Таким чином японські партнери допомагають нашій урядовій програмі з надання аграріям добрив та посівного матеріалу. Зерно вже завезено в Україну, фермери можуть безплатно його отримати.