61-річному колаборанту з Куп’янщини загрожує до 10 років за гратами

За співпрацю з російськими окупантами до 10 років за ґратами загрожує 61-річному мешканцю села Лісна Стінка Куп’янського району Харківської області.

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, у червні минулого року він добровільно обійняв посаду «в.о. помічника начальника Курилівського територіального відділу» у так званій «ВЦА Куп’янського району Харківської області».

“Саме за вказівкою «посадовця» псевдоправоохоронці прийшли до місця проживання директорки одного з навчальних закладів, яка мала проукраїнську позицію. Коли населений пункт був окупований, жінка сховала у себе вдома ноутбуки, печатку, штампи освітнього закладу, аби окупанти не розграбували все. «Поліцейські» відібрали у директорки майно навчального закладу та привезли в кабінет «посадовця».”, – розповіли в прокуратурі.

Після деокупації села посібника ворогів було затримано. Наразі він знаходиться під вартою. Його судитимуть за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Справу розглядатимуть у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала депутата Куп’янської районної ради, який під час тимчасової окупації наказав переобладнати місцеві лікарні під військові госпіталі рашистів.