Українцям пропонують обрати нову назву для Південної залізниці

Фото: Сергей Бобок / ХарківTimes

З 1 березня у “Дії” відкриється голосування щодо перейменування двох регіональних філій Укрзалізниці – Південно-Західної залізниці з центром керування у Києві та Південної залізниці у Харкові. Українцям пропонують позбутися російської імперської спадщини у рамках програми «Залізна українізація», яку сьогодні, 21 лютого презентував глава АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі “Укрзалізниці”.

«Чому залізниця із центром у столиці має назву «Південно-Західна», а залізниця, що має центр у Харкові, на півночі України, — «Південна»? Це засилля імперської, російської давнини, яке не має нічого спільного з українським сьогоденням. Саме тому в рамках нашої програми «Залізна українізація» ми змінимо це раз і назавжди», — пояснив він.

За словами Олександра Камишіна, процес перейменування регіональних філій буде завершено у 2023 році, а нові назви громадяни України зможуть обрати шляхом голосування в додатку «Дія».

«Зважаючи на те, що дерусифікація важлива з державної точки зору, ми вирішили обов’язково провести публічне громадське голосування для обрання назв цих двох залізниць. Завдяки можливостям, які відкриває «держава в смартфоні», ми можемо залучити до цього опитування більшу частину громадян України», — резюмував Олександр Камишін.

В складі “Укрзалізниці” – шість регіональних філій. Чотири з них – Одеську, Донецьку, Львівську та Придніпровську – перейменовувати не планують.

Довідка: мета програми «Залізна українізація» – повністю позбутись імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту. Комплексна програма розрахована на 2023-2025 рр. За ці три роки в декілька етапів планується українізувати все, що повʼязує залізничну галузь України з країною-агресором: назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо.

Детальніше про програму дерусіфікації від Укрзалізниці можна дізнатися тут.

Як повідомляв Харків Times у Харкові перейменують 18 топонімів, пов’язаних з росією.