СБУ затримала підприємця з Харкова, який постачав комплектуючі для ворожих субмарін

Співробітники СБУ затримали мешканця Харківської області, який в обхід санкцій РНБО постачав в рф комплектуючі для військових підлодок. Ці деталі використовувалися на підводних човнах російського флоту, які задіяні у ракетних ударах по цивільній інфраструктурі України.

Про це Харків Times довідався з повідомлення прес-служби СБУ.

Постачальника викрили кіберфахівці СБУ. Встановлено, що мешканець Харківщини створив свою компанію, яка закуповувала товари подвійного призначення в українських підприємств і під виглядом «цивільних приладів» постачав їх до рф.

“Насправді продукція використовувалася для оснащення флоту держави-агресора. Зокрема, для обладнання підводних човнів, з яких рашисти запускають ракети по Україні.”, – розповіли у спецслужбі.

Після повномасштабного вторгнення негідник намагався налагодити новий канал доставки товарів до рф через треті країни. Втім, СБУ вдалося цьому запобігти.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за статтею 333 КК України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років.

За інформацією Офіса генпрокурора, підозрюваний – підприємець з Харкова. Злочинну діяльність розпочав у 2014 році. Слідство вирішує питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала у Харкові проросійського хакера, який сприяв витоку інформації з держустанови.