Харківський байбак Тимко стверджує, що весна розпочнеться через шість тижнів (фото)

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

2 лютого 2023 року на біостанції у селищі Гайдари Харківської області бабак Тимко спрогнозував, що весна цього року почнеться у середині березня.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця події.

Згідно з прикметою, якщо 2 лютого погода похмура і, отже, бабак своєї тіні бачити не може, – отже, весна настане не пізніше, ніж через шість тижнів – у середині березня. Якщо ж погода сонячна і тінь бабака всім видно, – ранньої весни чекати не доводиться.

Сьогодні, 2 лютого, Тимко не побачив свою тінь. Помітно, що харківській віщун у порівнянні з минулим роком, помітно схуд. Ймовірно, це наслідки стресу – звірятко довгих сім місяців перебувало в окупації.

На біостанції розповіли, що після прогнозу на 2022 рік, бабак продовжив свій зимовий відпочинок. Але майже одразу селище Нестерівка, в якому живуть університетські бабаки, було окуповане російськими агресорами. І Тимко, і співробітники біологічного факультету Володимир Ронкін та Галина Савченко, які піклуються про бабаків, потрапили в окупацію на довгих сім місяців. З ризиком для життя Володимир і Галина привозили тваринам їжу, улюблений хліб і печиво, зберігали бабачину сім’ю в неймовірно важких умовах – без електрики, світла, питної води зі свердловини та без телефонного зв’язку.

Як повідомляв  Харків Times, минулого року харківській віщун також прогнозував, що весна розпочнеться у середині березня.