У Куп’янську затримана за колабораціонізм чиновниця визнала свою провину – СБУ

Фото: СБУ у Харківській області

Співробітники СБУ затримали ще одну чиновницю Куп’янської міської ради, яка добровільно співпрацювала з рашистами, а після деокупації міста намагалася переховуватися.

Про це Харків Times повідомили у управлінні СБ України у Харківській області.

За інформацією слідства, до широкомасштабної війни жінка очолювала один з відділів Куп‘янської міської ради. Після захоплення рашистами міста вона вступила до лав окупаційної адміністрації, де її призначили «главным специалистом отдела экономического развития».

“На цій «посаді» колаборантка виконувала вказівки москви щодо поширення кремлівського режиму в регіоні та забезпечення безперебійного фінансування окупаційних органів рф. Для цього вона здійснювала розподіл коштів серед ворожих підрозділів, а також готувала платіжні та звітно-фінансові документи російського зразка.”, – розповіли у спецслужбі.

Після звільнення Куп’янська, розуміючи наслідки своєї діяльності під час окупації, зловмисниця намагалася переховуватися. Оперативники СБУ встановили її місцеперебування і затримали.

Жінці повідомили про про підозру за ч. 2 ст. 111-1  КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Слідство вирішує питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Під час оголошення підозри затримана визнала свою провину та повідомила, що вчинила злочинні дії під впливом російської пропаганди.

Як повідомляв Харків Times, мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність міста їм. Більш того, він закликав куп’янчан із завтрашнього дня «налагоджувати нормальне життя», оскільки вважає, що тепер життя міста залежить від того, як його мешканці «себе зарекомендують» перед російськими загарбниками.

Меру Куп’янська Харківської області мацегорі генадію миколайовичу повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади, та у державній зраді (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

У середині квітня Синєгубов повідомляв, що, нібито, мацегора вже втік до росії разом з усією своєю родиною.

Слідчі відкрили кримінальне провадження відносно 66-річного колишнього працівника Куп’янської міської ради, який працював на окупаційну адміністрацію.