Обіцяла годувати постраждалих – харків’янка привласнила гуманітарні харчі на 150 тис грн

27-річна харків’янка привласнила продукти харчування, виділені для мешканців зруйнованого російською ракетою будинку у Холодногірському районі Харкова. Вартість вкраденого складає майже 150 тис грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської обласної прокуратури.

За інформацією слідства, ці харчі були надані для приготування гарячих страв для мешканців постраждалої багатоповерхівки. Обіди визвалася готувати шахрайка. Вона під виглядом небайдужої містянки втерлася у довіру до волонтерки і отримала від неї продукти.

“Жінка розказала про те, що вона «організує» для мешканців вказаного будинку, де, з її слів, проживає 200 людей, видачу гарячих страв. Вона зазначила, що їжу вона приготує в спеціально обладнаних приміщеннях у підвалі будинку, яких насправді ніколи не існувало”, – розповіли в прокуратурі.

Однак всі продукти “небайдужа містянка” залишила собі. Готувала з них гарячі страви, які з’їдала разом зі своїми родичами. Сімейні обіди на власній кухні фотографувала для фейкового фотозвіту, який надсилала волонтерці.

На думку слідчих, “добродійка” скоїла злочин, відповідальність за який передбачена ч. 2 ст. 190 КК України (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому). Санкція статті передбачає передбачає декілька видів покараннь. Це може бути штраф від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн – 68 000 грн) або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років. Найсуворіше покарання – позбавлення волі на строк до трьох років.

Жінці вже повідомили про підозру у скоєнні цього злочину.

Як повідомляв Харків Timesу Харкові співробітники СБУ викрили 47-річного місцевого мешканця, який в соцмережі оголосив збір коштів на потреби ЗСУ та привласнив їх.