Харківська поліція викрила чотирьох шахраїв, які незаконно заволоділи понад 1 млн гривень (фото, відео)

Правоохоронці повідомили про підозру трьом чоловікам і жінці за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України). За даними слідства, група діяла на території Харкова протягом 2020-2021 року та заволоділа понад 1 млн грн.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Члени організованої групи реєструвались у якості фізичних осіб-підприємців та складали підроблені документи на ведення підприємницької діяльності, пов’язаної з продажем різних товарів, зокрема книг, спортивного інвентаря, товарів для книг, а також наданням послуг з оренди транспортних засобів, комп’ютерного програмування тощо.

Псевдопідприємці укладали договори еквайрингу з банківськими установами та отримували мобільні платіжні термінали. Шахрайська схема полягала у зловживанні довірою банку.

“Зловмисники використовували банківські картки, якими оплачували “товари” через мобільні платіжні термінали, а потім оформлювали процедуру повернення товару. Банківська установа перераховувала на рахунок “покупця” кошти за нібито повернутий товар. Фізичні особи-підприємці щоденно мали подавати до банку звіт про всі випадки безготівкового повернення коштів покупцям за повернутий товар, щоб банк у подальшому утримав ці гроші з рахунку ФОПа, але шахраї таких звітів не подавали і привласнювали гроші собі”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, шахраї придбали на чорному ринку дані для доступу до зламаних банківських карток іноземних громадян. Зловмисники “оплачували” ними товари і послуги через наявні у них мобільні платіжні термінали, а потім виводили гроші на особисті рахунки.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу підозрюваним у вигляді тримання під вартою.

Викриття злочину проводилось Харківським управлінням кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України та слідчими слідчого управління ГУНП в Харківській області.

Як повідомив у Facebook начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції області Сергій Болвінов, схему шахрайства з POS-терміналами винайшов 20-річний харків’янин. Він запросив до себе «в команду» подругу та двох чоловіків з Дніпра.

Як повідомляв Харків Times, харківські кіберполіцейські спільно з правоохоронцями Німеччини та Литви викрили одного з організаторів транснаціональної шахрайської групи. Злочинне угруповання використовувало скомпрометовані дані клієнтів іноземних банків для розрахунків в онлайн-магазинах. Куплені товари фігуранти перепродавали та одержували “прибутки”.