Харківського суддю-хабарника Лазюка засудили до семи років колонії

10 серпня 2022 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала винним суддю Дзержинського районного суда м. Харкова Сергія Лазюка у вимаганні та отриманні хабаря та винесла йому вирок у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це Харків Times повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

“Судом визнано доведеною винуватість обвинуваченого у вчиненні двох злочинів. Так, у 2015 році вказаний суддя висловив прохання та прийняв пропозицію надати йому $3 тис. (75 тис. гривень) за прийняття рішення у цивільній справі. А також він висловив прохання надати та отримав $500 неправомірної вигоди за постановлення рішення вже у іншій справі.”, – розповіли в САП.

Нагадаємо, що $500 хабаря Лазюк отримав за ухвалення рішення у справі про виселення з квартири.

Колегія суддів, розглянувши докази, зібрані в ході досудового слідства, визнала колишнього суддю винуватим у вчинені злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди посадовцем). Максимальне покарання за такий злочин передбачає до 10 років ув’язнення.

Антикорсуд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна та з позбавленням права обіймати посади судді та посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади, строком на 3 роки.

Також до Лазюка застосовано спецконфіскацію – суд зобов’язав стягнути $500 (розмір неправомірної вигоди, яку отримав суддя).

Вирок Вищого антикорупційного суду може бути оскаржений впродовж 30 днів з дня його проголошення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, що $500 хабаря Лазюк отримав за ухвалення рішення у справі про виселення з квартири. Кримінальне провадження за даним епізодом було відкрито ще в березні 2015 року. Його розслідування здійснювалось Генеральною прокуратурою України, однак складу злочину тоді не було знайдено і провадження закрили. Однак САП знов відкрила провадження за цим епізодом, і 30 березня 2018 року справу повторно було передано на розгляд суду.

За інформацією ЗМІ, суддя Лазюк відомий низкою резонансних вердиктів. Він відхилив позов міської прокуратури про визнання незаконним рішення Харківської міськради щодо надання російській мові на території міста статусу регіональної.

У 2008 році суддя Лазюк розглядав адмінпротоколи про незаконне володіння зброєю щодо мера Харкова Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса та визнав обох невинними. Саме Лазюк прийняв максимально жорстокі рішення щодо трьох захисників Горького парку, які виступали проти вирубки дерев при будівництві дороги. Їх ув’язнили на 15 діб.

Як повідомляв Харків Times, новим очільником Харківської області призначено Олексія Кучера – адвоката одіозного судді Лазюка.