НБУ ліквідував харківський “Мегабанк”

Фото: megabank.ua

Національний банк України ухвалив рішення про відкликання ліцензії та ліквідацію заснованого у м. Харкові АТ “Мегабанк”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення НБУ.

Відповідне рішення регулятор прийняв 21 липня 2022 року, зважаючи на пропозицію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідний лист з пропозицією ліквідувати “Мегабанк” Фонд надіслав НБУ 20 липня.

“Відповідно до ч. 3 ст. 77 Закону про банки Нацбанк приймає рішення про відкликання в банку банківської ліцензії та ліквідацію банку за пропозицією Фонду протягом п’яти днів з дня отримання такої пропозиції.”, – пояснили в НБУ.

Подальшу долю харківського “Мегабанку” буде вирішено згдіно з планом, розробленим та затвержденим Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

У прес-службі “Мегабанку” розповіли, що згідно з рішенням НБУ розпочали процедуру ліквідації та визначили кандидатуру очільника цієї процедури. Повноваження ліквідатора банку делеговані фахівцю з управління активами та ліквідації відділу організації процедур ліквідації банків департаменту ліквідації банків Ірині Білій. Строк дії повноважень –  три роки з 22 липня 2022 року до 21 липня 2025 року включно.

“Вимоги кредиторів прийматимуться протягом 30 днів з дня опублікування у газеті «Голос України» оголошення про відкликання банківської ліцензії, ліквідацію банку за адресою: вул. Січових Стрільців, 17, м. Київ, 04053.”, – пояснили у банку.

Задоволення вимог кредиторів здійснюватиметься за рахунок коштів, одержаних у результаті ліквідації та реалізації майна (активів) банку, у черговості, що передбачена частиною першою статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Довідка: “Мегабанк” розпочав роботу 31 рік тому. У червні 1990 року Державний банк СРСР зареєстрував Харківський комерційний банк “Добродій”. У 1995 році банк “Добродій” змінив назву на “Акціонерний комерційний банк “Мегабанк”. Засновником АТ “Мегабанк” є Віктор Суботін. Головний офіс знаходиться у Харкові по вул. Алчевських, 30.

До 2 червня, коли НБУ визнав “Мегабанк” неплатоспроможним, цей банк був “головним по комуналці” в Харкові. У середині червня харківські комунальні підприємства звернулися до абонентів із проханням не сплачувати за послуги через “Мегабанк”. Засновник банку Віктор Суботін раніше звертався за підтримкою у питанні порятунку банку до нардепів.

Як повідомляв Харків Times, 2 червня правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ “Мегабанк” до категорії неплатоспроможних.