НБУ оголосив харківський “Мегабанк” банкрутом

Фото: megabank.ua

2 червня правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ “Мегабанк” до категорії неплатоспроможних.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення НБУ.

Згідно з повідомленням, таке ріщення прийняте “у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, після віднесення його до категорії проблемних”.

У НБУ підкреслюють, що проблеми банка почалися задовго до війни і не пов’язані з запровадженням воєнного стану. Рішення віднести АТ “МЕГАБАНК” до категорії проблемних регулятор прийняв 3 лютого.

  • Серед причин віднесення до категорії проблемних:
    суттєві порушення нормативно-правових актів НБУ в частині оцінки кредитного ризику;
  • систематичне кредитування пов’язаних осіб;
  • значний обсяг непрофільних активів на балансі;
  • невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року.

НБУ зауважив, що акціонери АТ “Мегабанк” не надали фінансової підтримки банку після віднесення його до категорії проблемних.

“Частка фінустанови становила 0,46% від чистих активів платоспроможних банків”, – повідомили у Нацбанку.

Регулятор підкреслив, що віднесення “Мегабанку” до категорії неплатоспроможних не впливає на стабільність банківського сектору України, він залишається стійким та платоспроможним.

Довідка: “Мегабанк” розпочав роботу 31 рік тому. У червні 1990 року Державний банк СРСР зареєстрував Харківський комерційний банк “Добродій”. У 1995 році банк “Добродій” змінив назву на “Акціонерний комерційний банк “Мегабанк”. Засновником АТ “Мегабанк” є Віктор Суботін.

Станом на червень 2022 року, згідно данних корпоративного сайту, працює 40 відділень “Мегабанку”. Головний офіс знаходиться у Харкові по вул. Алчевських, 30.